Putyin személyesen döntött a Malaysia Airlines utasszállítóját lelövő rakétarendszerről

Bizonyítékok vannak arra, hogy Moszkva – sőt, személyesen Vlagyimir Putyin – biztosította azt a fegyvert a donyecki szakadároknak, amellyel 2014-ben egy civil utasszállító gépet lőttek le a Moszkva által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek fellett a fedélzeten tartózkodók szörnyű és értelmetlen halálát okozva ezzel. 

2023. február 8., 16:44

Szerző:

 A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A fedélzeten tartózkodó 298 utas és a legénység még a levegőben szörnyet halt. A holland bíróság múlt év novemberében erősítette meg a gyanút, hogy az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló területen található Pervomajszk település mellől, orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rendszer rakétájával lőtték le a maláj légitársaság MH17-es járatszámú utasszállítóját. 

Ezzel kapcsolatos az a friss hír, hogy az ügy kivizsgálására felállított nemzetközi nyomozócsoport megállapította: 

Vlagyimir Putyin személyesen döntött arról, hogy az utasszállítót megsemmisítő Buk rakétarendszert biztosítsák a szakadárok számára.

A nyomozócsoport ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy a parancsot is az orosz elnök adta volna ki. Hozzátették: minden lehetőséget kimerítettek és nem folytatják tovább a büntetőeljárást. 

A nyomozócsoport közleménye – melyet a BBC idéz – egyértelmű, hogy a szakadár „Donyecki Népköztársaság” Moszkva ellenőrzése és irányítása alatt állt az időszakban, e mellett olyan felvett telefonbeszélgetésekre hivatkoztak, melyek bizonyítják azt is, hogy a szakadárok kértek légvédelmi rakétaelhárító rendszert Moszkvától, továbbá azt is, hogy orosz tisztségviselők úgy válaszoltak a kérésre, hogy 

„a döntés az elnökön múlik”.

Putyin érinthetetlen

Piet Ploeg, aki a tragédiában elvesztette a bátyját, annak feleségét és az unokaöccsét is úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy örül az ügyészek által nyilvánosságra hozott bizonyítékoknak, melyek Putyin – legalább közvetett – szerepét igazolják. „Sokra nem megyünk vele, Putyint nem lehet vád alá helyezni” – nyilatkoznta a Reutersnek, hozzátéve: „De tudni akartuk, hogy ki a felelős ezért, és ez végre egyértelmű.”

(Kiemelt kép: Munkások az ukrajnai szakadárok uralta donyecki területen 2014. július 17-én lezuhant Boeing 777-es maláj gép roncsait készítik elő a Hollandiába történő szállításhoz a kelet-ukrajnai Hrabove közelében november 17-én. A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépének fedélzetén tartózkodó mind a 283 utas, köztük 192 holland és a 15 fős személyzet életét veszítette. Fotó: Olekszandr Jermocsenko / MTI / EPA)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).