Putyin: Kissinger személyében „kiváló diplomata, bölcs és előrelátó államférfi” távozott

Méltán örvendett tiszteletnek világszerte Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó – írta Vlagyimir Putyin orosz elnök a néhai diplomata és külpolitikai stratéga özvegyéhez intézett gyásztáviratában.

2023. november 30., 12:51

Szerző:

„Kérem, fogadja mély részvétemet férje, Henry Kissinger halála miatt” – áll a Kreml honlapján csütörtökön közzétett gyásztáviratban. Putyin szerint Kissinger személyében „kiváló diplomata, bölcs és előrelátó államférfi” távozott, „aki hosszú évtizedeken át méltán örvendett tekintélynek szerte a világon”. Megjegyezte, hogy sokszor találkozott Kissingerrel, és megőrzi a legjobb emlékezetében.

A Vesztyi FM hírrádió szerint Kissinger tíz alkalommal találkozott Putyinnal. 

RUSSIA-US-ECONOMIC-FORUM-PUTIN-KISSINGER

(Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter (jobbra) találkozik az éves gazdasági fórumon Szentpéterváron 2012. június 21-én. Fotó: ANATOLY MALTSEV / POOL / AFP)

Dmitrij Medvegyev, korábbi elnök és miniszterelnök, az orosz biztonsági tanács jelenlegi elnökhelyettese az X-en azt írta, hogy Henry Kissinger hosszú éveken át hűségesen szolgálta hazáját, ugyanakkor pragmatikus volt, aki figyelembe vette a realitásokat, és nem csak az amerikai külpolitika kánonjait követte. 

„Az amerikai kormányzatban és a nyugati világban ma már nyoma sincs ilyen embereknek. Nyugodjék békében” – írta Medvegyev.