Putyin katonai csődjét mutatja az, hogy új tábornokot nevezett ki

Szíriát is megjárt tábornokot nevezett ki Putyin az ukrajnai invázió vezetésére.

2022. április 10., 10:01

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök új tábornokot nevezett ki az ukrajnai háború irányítására, mivel katonai tervei a Kijev elfoglalásának kudarca után változnak, írja a CNN egy amerikai és egy európai tisztségviselő jelentése alapján. A hírek szerint Putyin választása Alekszandr Dvornikov hadseregtábornokra, Oroszország déli katonai körzetének parancsnokára esett.

A 60 éves Dvornikov volt az első parancsnoka Oroszország szíriai katonai műveleteinek, miután Putyin 2015 szeptemberében csapatokat küldött oda, hogy támogassa Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát.

Dvornikov 2015 szeptemberétől 2016 júniusáig tartó szíriai parancsnoksága alatt rengeteg kegyetlen akciót vezényelt le, többször sűrűn lakott környékeket bombáztak, amelyek jelentős civil áldozatokat követeltek. Az orosz erők Ukrajna egyes részein is hasonlóan durva megközelítést alkalmaztak, lakóépületeket támadtak a nagyobb városokban, és lerombolták Mariupol ukrán kikötőváros nagy részét.

Katonai elemzők és a hírszerzési értékeléseket ismerő amerikai tisztviselők feltételezései szerint az orosz tábornok kinevezésének célja, hogy  kézzelfogható harctéri előrelépést mutasson be Putyinnak a május 9-i Győzelem napja előtt, amikor Oroszország a náci Németország legyőzését ünnepli, és hagyományosan a moszkvai Vörös téren tartott felvonulással jelzi ezt az alkalmat. Az európai tisztviselő szerint az ilyen, előre megszabott határidő további hibák elkövetését is eredményezheti, de arra is késztetheti a seregeket, hogy olyan súlyos atrocitásokat kövessenek el, mint Bucsa városában.

„A kinevezés annak az elismerése, hogy rendkívül rosszul mennek a dolgok, és valamit másképp kell csinálniuk az oroszoknak”

– jelentette ki az európai tisztviselő, aki szerint eddig nem volt valódi koordináció az orosz egységek között. Korábban két amerikai védelmi tisztviselő is úgy értékelt, hogy Oroszországnak nincsen az egész hadszíntérre kiterjedő parancsnoka az ukrajnai műveletek során, ami azt jelenti, hogy a különböző orosz katonai körzetek egységei koordináció nélkül és néha egymásnak ellentmondóan működnek.

A széles körű harci tapasztalattal rendelkező új hadszíntérparancsnok koordinációt hozhat a támadásba, amely most várhatóan a Donbas régióra koncentrál majd. Sir Roderic Lyne, az Egyesült Királyság volt oroszországi nagykövete szombaton a Sky Newsnak azt mondta, az hogy Moszkva egy új tábornokot nevezett ki, az lehet a célja, hogy megpróbáljon legalább némi területet szerezni Donyeckben, amit Putyin győzelemként tudna bemutatni.

(Kiemelt kép: Aleksey Nikolskyi / Sputnik via AFP)

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).