Putyin elmondta, meddig marad az orosz hadsereg Kazahsztánban

Az orosz elnök szerint Kazahsztánnak a nemzetközi terrorizmussal kellett szembenéznie. 

2022. január 10., 11:16

Szerző:

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartó kontingense korlátozott ideig tartózkodik majd Kazahsztánban, az egységeket kivonják, amint a kazah elnök így dönt majd – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szervezet tanácsának hétfői, rendkívüli, virtuális ülésén.

Putyin azt hangoztatta, hogy a kazah államiság veszélybe került, amelyet nem az üzemanyagáremelés által kiváltott spontán tüntetések okoztak, hanem az, hogy a helyzetet „kihasználták belső és külső destruktív erők”.

Az orosz elnök szerint Kazahsztánnak a nemzetközi terrorizmussal kellett szembenéznie és a közép-ázsiai országban ugyanolyan eszközöket alkalmaztak, mint a 2014-es ukrajnai fordulat idején, beleértve az erőteljes tájékoztatási támogatást.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök elnököl a kormány tagjaival videokonferencián keresztül tartott megbeszélésen a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2021. december 24-én. fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

 

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.