A csecsen vezér ellenszegült Putyinnak

Razman Kadirov, Csecsenföld kormányzója kivonta a régióját a részleges mozgósításból, szerinte már így is túlteljesítették a mozgósítási tervet.

2022. szeptember 27., 15:43

Szerző:

Ramzan Kadirov, Csecsenföld kormányzója kivonta a régióját Vlagyimir Putyin mozgósítási akciója alól – írja a Moscow Times. Kadirov szeptember 23-án, szerdán úgy nyilatkozott, hogy Csecsenföld már így is 20 000 egységet küldött az ukrajnai invázió támogatására február óta, így 254 százalékkal túlteljesítette a behívási tervét, még a részleges mozgósítás bejelentése előtt.

Kadirov és szövetségesei a háború kezdete óta dicsekedtek a csecsen csapatok részvételével, míg a csecsen katonák rendszeresen posztolnak fotókat és videókat Ukrajnából.

A részleges mozgósítás bejelentése után csecsen nők vonultak az utcára Groznijban, hogy fiaik és férjeik besorozása ellen tiltakozzanak. A csecsen kormányzó erre reflektálva arra kérte a csecsen lakosságot, „főként a szeretve tisztelt anyákat, hogy maradjanak nyugodtak.”

Egyszer csak harci kedvét vesztette

Kadirov napokkal a mozgósítási rendeletének bejelentése előtt még önkéntes mozgósításra szólította fel a többi oroszországi régió vezetőjét – az általa szorgalmazott akcióval 85 ezer katonát tudtak volna összeszedni. A legutóbbi fogolycsere miatt azonban Kadirov vitába keveredett Moszkvával. A csere alkalmával 215 ukránt és mellettük harcoló külföldit cseréltek el 55 orosz katonára és Vlagyimir Putyin egyik kijevi szövetségesére, akit az ukrán kormány árulóként kezel. A csecsen elnök az orosz hadvezetést is kritizálja; véleménye szerint hogyha a csecsen harcosok csak egy kicsivel többet használhattak volna a orosz eszközökből, „már rég a Balti-tengerben áztatnák a lábukat” – írja a Napi.hu.

(Kiemelt képünk: Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető részt vesz a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szalmán szaúd-arábiai király találkozóját követő aláírási ceremónián a szaúd-arábiai Rijádban 2019. október 14-én. Fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.