Puccskísérlettel vádolta meg elődjét Lula da Silva brazil elnök

Puccskísérlettel vádolta meg Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök elődjét, Jair Bolsonarót helyi idő szerint csütörtökön, szerinte ugyanis Bolsonaro állt az ország kormányzati épületei ellen januárban végrehajtott támadás mögött.

2023. február 3., 13:30

Szerző:

„Teljes biztonsággal kijelenthetem: ez az állampolgár (Bolsonaro) puccsot készített elő” – jelentette ki Lula a RedeTV! nevű brazil televíziós csatornának adott interjújában, hozzátéve: nem hiszi, hogy Bolsonaro felhagyott ilyen irányú tevékenységével.

„Legyőztük Bolsonarót, de még nem győztük le a bolsonaróizmust” 

– fogalmazott Lula. Január 8-án Bolsonaro több száz híve rohamozta meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épületét, áttörve a rendőrségi kordont.

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal nem ismerte el egyértelműen választási vereségét, és mandátuma lejártával Floridába távozott. Január végén a volt elnök turistavízumot is igényelt az országban.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Flavio Dino igazságügyi miniszter januárban azt ígérte, hogy szervezett bűnözés, államcsíny és a demokratikus jogrendszer megdöntésére tett erőszakos kísérlet miatt bíróság elé állítják a zavargások szervezőit és finanszírozóit.

(Kiemelt képünk: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)