Választási csalásra való felbujtással vádolják Bolsonarót

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

2023. február 2., 21:50

Szerző:

Az ellenzéki szenátor elmondása szerint egy Bolsonaróval korábban folytatott tárgyalása során a volt államfő egyik bizalmasa megpróbálta rávenni arra, hogy kompromittáló megjegyzéseket húzzon ki Alexandre de Moraes legfelsőbb bíróból. A terv szerint ezeket a megjegyzéseket hangfelvevővel rögzítették volna, és ezek alapján a bírót később le lehetett volna tartóztatni. Az ellenzéki szenátor azt is elmondta, hogy a tárgyalás ideje alatt Jair Bolsonaro csak csendben hallgatta, amíg egy képviselő, Daniel Silveira felvázolta a tervet. Silveirát választási csalásban való részvétel miatt csütörtökön letartóztatta a rendőrség. 

A választás érvénytelenítésére tett kísérlet nem érte el a célját, végül a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvát választották meg az ország élére. Jair Bolsonaro a szokásoktól eltérve nem adta át az elnöki szalagot utódjának, 48 órával a választási eredmények kihirdetése után családjával Floridába utazott. 

A brazil legfelsőbb bíróság jelenleg is vizsgálja a volt elnök érintettségét a januári zavargások kapcsán. Január 8-án Bolsonaro hívei összecsaptak a rendőrséggel, és behatoltak a parlament, az elnöki palota és a szövetségi legfelsőbb bíróság épületébe. A nagyjából négyezer ember célja katonai puccs kiprovokálása volt – jegyezte meg a Reuters hírügynökség. 

A volt brazil államfő nem reagált Marcos do Val állításaira, pártja azonban elutasította a vádakat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Jair Bolsonaro brazil elnök sétál a brazíliai Alvorada-palotában 2022. október 31-én, egy nappal az elnökválasztás után. A helyzet feszült mivel a hivatalban lévő elnök még mindig nem szólalt meg, miután - 49 százalékkal 51 ellenében - elvesztette az elnökválasztás második fordulóját a veterán baloldali Luiz Inacio Lula da Silva ellen. Ez volt a legszorosabb eredmény azóta, hogy Brazília 1964-1985-ös katonai diktatúrája után visszatért a demokráciához. Fotó: EVARISTO SA / AFP)