Puccskísérlet vagy felkelés? Elemzés a kazahsztáni helyzetről

A Kazahsztánt három évtizeden át uraló Nurszultán Nazarbajev által 2019-ben az államfői székbe ültetetett Kaszim Zsomart-Tokajev „önjáróvá” vált, és ez nem tetszett Nazarbajevnek.

2022. január 9., 17:05

Szerző:

Egyre több jel utal arra, hogy az egy héttel ezelőtt kezdődött kazahsztáni zavargássorozat hátterében a volt szovjet tagköztársaságot uraló klánok közötti harc áll, s végül a sokak által bábnak gondolt új államfő, Kaszim Zsomart-Tokajev került ki győztesen a belháborúból – írja a hvg.hu.

A lap szerint az újabb információk alapján arra lehet következtetni, hogy a Kazahsztánt három évtizeden át uraló Nurszultán Nazarbajev által 2019-ben az államfői székbe ültetetett Kaszim Zsomart-Tokajev „önjáróvá” vált, és ez nem tetszett Nazarbajevnek, valamint az exállamfő mesés vagyonokat felhalmozott családtagjainak, illetve szövetségeseinek.

A klánok közötti harcra utal, hogy Tokajev nem csak az egész kormányt váltotta le, hanem Nazarbajevet is eltávolította a befolyásos Biztonsági Tanács éléről, és kirúgta a titkosszolgálatok szinte valamennyi vezetőjét is. Többeket, köztük Karim Maszimovot, a belföldi hírszerzés főnökét és több társát hazaárulással vádolják, állítólag a titkosszolgálati embereknek közük volt ahhoz, hogy az autógáz (LPG) ármaximálásának eltörlése miatt utcára vonult tüntetők feltűnően könnyen juthattak lőfegyverekhez.

„Egyre inkább úgy tűnik, hogy az egykor miniszterelnökként is tevékenykedő Maszimovot és társait teszik majd felelőssé a zavargások kirobbantásáért, s Tokajev a fegyveres összecsapásokat használja fel ahhoz, hogy megszabaduljon a 81 éves Nazarbajev gyámkodásától”

–  vélekedett Alekszandr Baumov, a moszkvai Carnegie Központ elemzője. Egy másik elemző, Luca Anchesi, még tovább ment. „Maszimov őrizetbe vétele arra utal, hogy Kazahsztánban megpróbálkoztak egy széleskörű lázadás mögé rejtett államcsínnyel, melynek hátterében a hatalmi eliten belüli instabilitás áll” – írta elemzésében a szakértő.

(Kiemelt kép:  Almati, 2022. január 8. Őrizetbe vett tüntetőket kísér rendőr Almatiban 2022. január 6-án. MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov)