Portugália is beszáll a harckocsi adományozásba

Portigália is küld Leopard 2-esket Ukrajnának. Azt viszont nem pontosították, hogy mennyit.

2023. február 4., 12:21

Szerző:

Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának – közölte Antonio Costa miniszterelnök szombaton, anélkül, hogy pontosította volna, hány darabot szállítanak.

Hozzátette, hogy Portugália tárgyalásokat folytat Németországgal a portugál fegyverállományban lévő számos működésképtelen Leopard harckocsi javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről.

„Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni” – mondta Costa a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során. „Nem tudom, hány harckocsit fognak (Ukrajnába küldeni), de ezt majd a megfelelő időben közöljük” – mondta.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.

Portugália együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket – mondta Costa, hozzátéve, hogy reményei szerint március végéig leszállítják azokat Ukrajnának.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a „fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy az ország 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások „első hullámában”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.