Pokolgép robbant Pakisztán Afganisztánnal határos térségében

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel csütörtökön Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos térségében, egy katona és egy arra járó meghalt, legalább 14-en megsebesültek – közölték katonai és rendőrségi források.

2022. december 15., 07:09

Szerző:

Haibár-Pahtunhva tartomány rendőrsége azt közölte, a pokolgépet minden bizonnyal a környéken áthaladó katonai konvojnak szánták, és a sebesültek zöme is katona. A robbantásért senki nem vállalta a felelősséget, a nehezen megközelíthető, hegyvidékes környék azonban a Kabullal szövetséges pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) búvóhelye.


A TTP az utóbbi hetekben több támadást hajtott végre kormányzati és katonai célpontok ellen, miután novemberben egyoldalúan felmondták a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet. A lépést azzal indokolták, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés "elszabotálja a békefolyamatot", és hadműveleteket folytat a pakisztáni tálibok ellen az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Arsad Butt)

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.