Pokolgép robbant Pakisztán Afganisztánnal határos térségében

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel csütörtökön Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos térségében, egy katona és egy arra járó meghalt, legalább 14-en megsebesültek – közölték katonai és rendőrségi források.

2022. december 15., 07:09

Szerző:

Haibár-Pahtunhva tartomány rendőrsége azt közölte, a pokolgépet minden bizonnyal a környéken áthaladó katonai konvojnak szánták, és a sebesültek zöme is katona. A robbantásért senki nem vállalta a felelősséget, a nehezen megközelíthető, hegyvidékes környék azonban a Kabullal szövetséges pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) búvóhelye.


A TTP az utóbbi hetekben több támadást hajtott végre kormányzati és katonai célpontok ellen, miután novemberben egyoldalúan felmondták a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet. A lépést azzal indokolták, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés "elszabotálja a békefolyamatot", és hadműveleteket folytat a pakisztáni tálibok ellen az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Arsad Butt)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.