Pészah előtt eldobhatják a maszkokat Izraelben

Egyre kevesebb a fertőzött.

2022. február 20., 14:38

Szerző:

Ha tovább folytatódik az új fertőzések és a súlyos Covid-betegek számának csökkenése, akkor áprilisban, a pészah ünnepe előtt megszüntethetik a zárt térben elrendelt maszkviselési kötelezettséget Izraelben –mondta el a közszolgálati rádióban vasárnap az egészségügyi minisztérium egyik főtisztviselője.

A vasárnapi adatok szerint az elmúlt hét napban 575 koronavírus-fertőzött betegedett meg súlyosan, s ez 36 százalékos csökkenést jelez az előző héthez képest – számolt be róla az MTI.

Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató tovább mérséklődött 0,67-re, vagyis száz fertőzött 67 embernek adja át a vírust, s ez a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt. Izraelben jelenleg 247 település továbbra is „erősen fertőzött” kategóriában van, mindössze 19 helységet jeleznek a közepesen fertőzött „narancssárga” színkóddal, nyolc helységet a „sárga”, s hat települést soroltak az alig vagy egyáltalán nem érintett „zöld” kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 697 554, ötévesnél idősebb embert, az ország lakosságának 72,01 százalékát oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 459 716-an már három oltást kaptak, és 710 185-en adatták be maguknak a negyedik, azaz a második emlékeztető oltást.

(Kiemelt kép: egészségügyi dolgozó a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcinájával olt egy férfit egy mobil klinikán Észak-Izraelben 2021. február 22-én. Fotó: Jalaa Marey / AFP)

Tegnap 19:22

A nukleáris energiatermelés területén kötött együttműködési megállapodást az orosz Roszatom és a kínai állami atomügynökség szerdán.

Tegnap 18:36

Elfogadta a londoni Alsóház az Észak-Írország brexit utáni ügyeit véglegesen rendező Windsori Keretmegállapodást. Ezzel az utolsó vitás kérdés is rendeződhet Nagy-Britannia és az Európai Unió között.