Tíz év után Peru kiad egy gyilkossággal megvádolt amerikait

Peru kiadja az Egyesült Államoknak azt a holland férfit, akit egy 2005-ben eltűnt amerikai lány haláláért tart felelősnek az amerikai igazságszolgáltatás, és akit 2012-ben 28 évi börtönbüntetésre ítéltek egy másik fiatal lány meggyilkolásáért Peruban.

2023. május 11., 17:48

Szerző:

A holland Joran van der Slootot bő tíz éve, 2012-ben ítélték el, miután egy limai pókerbajnokságról együtt távozott a 21 éves Stephany Floresszal, és a fiatal nőt másnap vérbe fagyva találták meg a férfi hotelszobájában. Van der Sloot még aznap Chilébe menekült, ott azonban nem sokkal később őrizetbe vették és visszavitték Peruba, majd miután beismerte, hogy megverte és megfojtotta a 21 éves egyetemista lányt, 28 évi börtönre ítélték különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért.

A férfi neve már szűk két évtizede ismertté vált, amikor 2005-ben őrizetbe vették egy 18 éves amerikai lány eltűnésével kapcsolatban. Az Alabama államból származó Natalee Holloway a karib-tengeri Aruba szigetén részt vett egy iskolai kiránduláson, és egy ottani szórakozóhelyen nyoma veszett. A hatóságok szerint utoljára az akkor 18 éves holland férfival látták. Az ügyet az Egyesült Államokban és Hollandiában is feszült figyelemmel kísérték. A lány holtteste soha nem került elő, egy alabamai bíróság 2012 hivatalosan is halottnak nyilvánította őt.

Van der Sloot ellen bizonyíték hiányában végül nem emeltek vádat a lány elrablásáért, ám 2010-ben, néhány nappal a perui gyilkosság után egy alabamai bíróság zsarolással és csalással vádolta meg a férfit: az ügyészség szerint a holland 250 ezer dollárt csikart ki a Holloway családtól, amelynek azt ígérte, a pénzért cserébe elvezeti őket a lány holttestéhez.

Daniel Maurate perui igazságügyi miniszter beszámolt arról, hogy a perui minisztertanács elfogadta az Egyesült Államok kérelmét a férfi ideiglenes kiadatására, és ehhez a perui államfő is hozzájárult. Lima és Washington 2001-ben kötötte meg azt a megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a vádlottakat a bírósági eljárás idejére ideiglenesen kiadják a másiknak.

A Holloway család üdvözölte az előrelépést a több éve megoldatlan ügyben, noha azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a holland férfit a Holloway lány meggyilklása miatt vád alá fogják-e helyezni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)