Pénzmegvonással sújtaná Magyarországot a svéd miniszterelnök a közös menekültpolitika akadályozásáért

2019. április 15., 07:22

Szerző:

Interjút adott Stefan Löfven svéd miniszterelnök a Dagens Nyheter című lapnak, amelyben kijelenti, a helyzet tarthatatlan, Magyarországtól pedig el kell venni az EU-s támogatás egy részét a következő hétéves  költségvetési ciklusban - írja a 444. Stefan Löfven szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország akadályozza a közös EU-s menekültpolitika elfogadását, és elutasítja a szerepvállalást a menekültek befogadásában. Az Orbán-kormány nem hajtotta végre a 2015. szeptember 22-i döntést sem, amely arról szólt, hogy 120 ezer menekültet fogadjanak be a EU-tagországok Olaszországból és Görögországból. Ezt a döntés Magyarország először Szlovákiával együtt megtámadta az Európai Bíróságon, de elveszítette a pert, utána pedig az Európai Bizottság indított pert Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen a döntés végrehajtásának az elmaradása miatt.

Stefan Löfven
Fotó: AP/Geert Vanden Wijngaert

Brüsszeli politikai körökben rendkívüli ingerültséget kelt, hogy az Orbán-kormány diplomáciája tendenciózusan megvétóz vagy vétóval fenyeget minden olyan döntést, amely közös EU-s menekültpolitikáról szól. Februárban a dpa német hírügynökség egyik forrása a diplomáciai ámokfutás fordulattal aposztrofálta, hogy Magyarország nem szavazta meg az Európai Unió közös bevándorlásügyi álláspontját az Európai Unió és az arab Liga külügyminisztereinek találkozója előtt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.