Mi lesz veled orosz gázimport?

Párizs összehívta az Európai Unió energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását.

2022. február 26., 15:38

Szerző:

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Franciaország hétfőre összehívta az Európai Unió tagállamai energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását – jelentette be szombaton Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős francia miniszter.

„Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója következtében és az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Barbara Pompili, az ökológiai átmenet minisztere hétfőre összehívta az energiapolitikáért felelős európai hivatali partnereit”

– olvasható a miniszter közleményében. A tanácskozást Brüsszelben tartják hétfőn délután. Témája várhatóan az európai országok energiahelyzete, az Oroszországból származó gázimport kérdése. Európa legtöbb országa jelentős mértékben függ az orosz gázimporttól.

A Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte csütörtökön az Interfax hírügynökséggel, hogy

„a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter, csütörtökön 83 millió köbméter volt”.

Az osztrák OMV szintén csütörtökön azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodásokban szereplő mennyiség érkezik.

(Kiemelt képünk illusztráció: 2022. február 25., Brandenburg, Schwedt: Ipari létesítmények. Fotó: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.