Pánikkeltő földrengés volt Salvadorban és Törökországban

Hatos erősségű földrengés rázta meg Salvadort, ugyanakkor közepesen erős földrengés rázta meg Törökország nyugati tartományát, Izmirt, ami pánikot okozott a lakosok körében és romba döntötte egy mecset minaretjét. 

2022. november 4., 07:55

Szerző:

 A föld – helyi idő szerint – csütörtök éjjel 22 óra 26 perckor mozdult meg a Csendes-óceánban, 41 kilométer mélyen, 37 kilométerre délre az ország nyugati részén lévő Playa Mizatától  áll a közleményben, amely nem tett említést áldozatokról és anyagi károkról. Nayib Bukele elnök a Twitteren azt írta, a földrengés „nem okozott károkat” az országban, a hadsereg és a rendőrség „nem jelentett semmi újat. A parton nincs újdonság. A fő útvonalak nem sérültek meg. A földrengés, úgy tűnik, nem okozott kárt”.

A helyi média jelentései szerint a rengést az egész országban érezni lehetett, voltak, akik az éjszaka közepén menekültek ki otthonaikból. A szomszédos Guatemalában is érezhető volt a földmozgás, a helyi hatóság nem tud sem áldozatokról, sem károkról. Közép-Amerikában, ahol három tektonikus lemez is találkozik, nagy a földrengések veszélye.

Törökországban pánik tört ki

A török katasztrófavédelem (AFAD) szerint a 4,9-es erősségű rengés középpontja Izmir Buca kerületében volt, és – hely idő szerint – hajnali 3 óra 29 perckor történt. Legalább két ember megsérült azt követően, hogy otthonát elhagyva félelmében a magasból leugrott – közölte Szulejmán Soylu belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon. Izmir polgármestere, Tunc Soyer azt mondta, hogy a kidőlt minareten kívül nem érkezett jelentés nagyobb károkról. „A pánikot, a félelmet és a lakosok riadalmát leszámítva nem kaptunk semmilyen negatív jelentést” – mondta Soyer a HaberTürk televíziónak.
A földrengés napokkal azután következett be, hogy Izmir megemlékezett a 2020. október 30-án 117 ember életét követelő 6,6-es erősségű földrengés áldozatairól. Törökország is jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakran rázzák meg földmozgások. 1999-ben a Törökország északnyugati részét sújtó erős földrengéseknek mintegy 18 ezer halottjuk volt.

(Kiemelt képünk: Mentőalakulatok tagjai a túlélők után kutatnak a romok között a törökországi Izmirben az Égei-tenger térségét megrázó, 7-es erősségű földrengés után. MTI/EPA/Erdem Sahin)