Panettone

Ami nekünk a beigli, az az olaszoknak a panettone. Az édesség, ami a karácsonyi ebéd és vacsora végén nem hiányozhat az asztalról. Vannak azonban különbségek az összetevőkben és a sütés módjában is.

2011. december 25., 15:54

Itáliában a karácsonyi süteményt és általában minden édességet készen vesznek. A háziasszonyok remekül sütnek-főznek spagettit, húst és zöldségeket, de készen veszik a jobb étkezések egyéb elengedhetetlen tartozékait, mint a sajtot, a bort – és az édességet.

A panettone kitűnő délutáni csemege, egy csésze kávé vagy tea, vagy egy pohárka prosecco mellé. Könnyű kelt tészta sok mazsolával, cukrozott narancs- és citromhéjjal.

A karácsonyi panettone hazája Milánó. A múlt század húszas éveitől két cukrász kezdte el nagyban előállítani. 1945 után a Motta és az Allemagna már teljesen uralta a piacot.

A süteménynek jellegzetes magas hengerformája van, kicsit a kuglófhoz hasonlít. Szép, dizájnos dobozban árusítják, ami az évtizedek folyamán alig változott. Íze is emlékeztet a kuglófra, nagyon levegős, könnyű sütemény, benne sok mazsola, cukrozott gyümölcs, narancshéj, az egész megszórva vaníliás cukorral. Függőlegesen szeletelik, szép nagy darabokat könnyedén megeszi az ember, nem lesz nehéz a gyomra tőle.