A pandémia lett az év szava

2020. november 30., 16:30

Szerző:

A Merriam-Webster online szótár bejelentését a főszerkesztő úgy kommentálta: nem okoztak nagy meglepetést. A németeknél a koronavírus-járvány győzött.

 

A pandémia lett 2020 szava a Merriam-Webster online szótár szerkesztői szerint és a Német Nyelv Társasága is a koronapandémia szót választotta  az év legfontosabb szavának, írja az MTI.

A legmegbízhatóbb amerikai online szótárnak tekintett Merriam-Webster hétfőn jelentette be, hogy a pandémiát választották az év szavának.

Peter Sokolowski, a szótár főszerkesztője elmondta, hogy ezzel a bejelentéssel valószínűleg nem okoztak nagy meglepetést. Szerinte a szó használata általánossá vált és valószínűleg később is jellemzi majd ezt az időszakot, ha szóba kerül.

A Merriam-Webster.com honlapon januárban ébredt fel a latin és görög gyökerű szó iránt az érdeklődés, majd februárban, amikor a koronavírus-járványnak már Amerikában is voltak halálos áldozatai, ez fokozódni kezdett. Az Egészségügyi Világszervezet március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírus-járványt és ennek következtében ismét nagyot nőtt a szóra rákeresők száma, majd egész évben jelentős maradt iránta az érdeklődés - magyarázta Sokolowski.

Hozzátette, hogy a koronavírus szintén versenyben volt az év szava-jelöltek között, akárcsak a karantén vagy a tünetmentes, amelyeknek a használata ugyancsak a járvánnyal összefüggésben nőtt meg.

A Német Nyelvi Társaság (GfdS) a koronavírus-járványt választotta az év szavának. A társaság hétfőn Wiesbadenben publikált közleménye szerint a második helyre a lezárás került, ami a pandémia miatti korlátozásokra utal.

A társaság évente tíz szót és kifejezést választ ki, amelyek nyelvi szempontból különleges módon határozták meg az év politikai, gazdasági és társadalmi életét.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden közölte, hogy nem lesz semmiféle hatalomátadás Fehéroroszországban, és ez a kérdés szóba sem került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott csúcstalálkozóján Szocsiban.