A külföldi állampolgárok szombaton elhagyhatják az enklávét

Megállapodás született Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok között, melynek értelmében szombaton a külföldi állampolgárok elhagyhatják az enklávét. A palesztinok ezrei Gáza déli részébe áramlanak.

2023. október 14., 17:35

Szerző:

Palesztinok ezrei hagyták el Gáza északi részét, és zsúfolódtak be a már így is zsúfolt iskolákba, otthonokba és déli, ideiglenes óvóhelyekre, miközben izraeli légicsapások sújtják a blokád alatt álló övezetet a várható szárazföldi invázió előtt – számol be róla a Guardian.

Az Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok által kötött megállapodás értelmében szombaton engedélyezhetik a külföldi állampolgároknak, hogy elhagyják az enklávét – közölték magas rangú egyiptomi és amerikai tisztviselők.

Mintegy 2,3 millió palesztin rekedt a Gázai övezetben, ahol a vérontás és a nyomor ijesztő fokozódásával kell szembenézniük, miután Izrael lezárta a területére vezető összes átkelőt, Egyiptom pedig megerősítette a határátkelőt, mondván, hogy nem engedi be a menekülteket.

Az élelmiszer-, üzemanyag- és vízkészletek gyorsan fogytak szombaton, miután Izrael minden be- és kijáratot leállított a Gázai övezetből. A légicsapások halálos áldozatainak száma, amely már így is példátlanul magas volt, meghaladta a 2200-at. köztük 724 gyerek és 458 nő volt – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Hamász fegyveres csoportot, miután a szervezet harcosai áttörték a sávot körülvevő hi-tech kerítést, és gyilkos tombolást folytatva megöltek 1300 embert, főként izraeli civileket, és több tucat túszt ejtettek.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy izraeli katonai dzsip járőrözik a libanoni határkerítésnél, az észak-izraeli Shtula település közelében 2022. április 25-én, miután Libanonból egy rakétát lőttek Észak-Izraelre. Fotó: JALAA MAREY / AFP)