A Palesztin Hatóság kész átvenni Gázát Palesztina részeként

A Palesztin Nemzeti Hatóság a palesztin államiság átfogó rendezésével kész felelősséget vállalni a Gázai övezetért, mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek vasárnapi tárgyalásukon Rámalláhban.

2023. november 5., 14:55

Szerző:

Megbeszélésük végén Abbász kijelentette, hogy a Gázai övezet a palesztin állam elválaszthatatlan része, és a Palesztin Hatóság kész teljes mértékben felelősséget vállalni érte a létrejövő palesztin állam keretein belül: Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem egész területének átfogó politikai rendezésével.

„Az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát” 

– tette hozzá a palesztin elnök.

Abbász emellett a Gázai övezetben zajló háború azonnali befejezésére és a humanitárius segélyek bejuttatásának a felgyorsítására szólított fel.

„Nincsenek szavak annak a megsemmisítő és pusztító háborúnak a leírására, melyben a gázai palesztin nép ki van téve az izraeli hadigépezetnek, tekintet nélkül a nemzetközi jogra”

– hangoztatta Abbász.

Elmondása szerint nem kevésbé súlyos a helyzet Ciszjordániában és Jeruzsálemben sem, mert „a telepesek erőszakossága mellett a megszálló erők nap mint nap ölnek és támadnak”.

Abbász felszólította Antony Blinkent a „bűncselekmények megállítására”. Mintegy egy órás megbeszélésükön a gázai övezeti segélyeket is megvitatták, de nem adtak ki közös sajtónyilatkozatot.

Blinken találkozójukon kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Gázai övezet segélyezése és az alapvető szolgáltatások helyreállítása mellett.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Blinken kifejezte az Egyesült Államok elkötelezettségét a közös munkára a kétállami megoldás megteremtésére is.

Az amerikai külügyminiszter előzőleg szombat este Ammánban, Jordánia fővárosában találkozott Jordánia, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar külügyminiszterével. Megbeszélésük után közölte, hogy Washington és az arab országok úgy vélik, nem maradhat fenn a háborút megelőző helyzet, amely szerint a Gázai övezetet a Hamász irányítja.

(Kiemelt kép: 2023. október 10-i izraeli légicsapás után füst gomolyog a gázai rafahi határátkelőnél. A szemtanúk szerint a csapás az egyiptomi és a palesztin terület közötti senkiföldjét érte, és a palesztin oldalon lévő csarnokot megrongálta. MONDTA KHATIB / AFP)