Izrael menekülésre szólította fel a Gázai övezet lakosait

Az izraeli hadsereg vasárnapra időkeretet szabott meg a Gázai övezetben élő civileknek a tengerparti régió déli részére való meneküléshez.

2023. november 5., 10:26

Szerző:

Az izraeli erők  (IDF) helyi idő szerint 10 és 14 óra között (közép-európai idő szerint 9 és 13 óra között) engedélyeznék a forgalmat egy kijelölt útvonalon – írta az izraeli hadsereg szóvivője az X platformon (korábban Twitter) szombat este. A hadsereg egy térképet is közzétett a kijelölt útvonalról. A szóvivő felszólította az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében használják ki az alkalmat, és induljanak dél felé – számol be az Index.

Az izraeli hadsereg a múlt hét végén terjesztette ki szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben, felszólítva a lezárt tengerparti sáv északi részén élőket, hogy húzódjanak délebbre. A sűrűn lakott Gázai övezet 2,2 millió lakosából az izraeli hadsereg szerint legalább 700 ezren tettek eleget a felszólításnak – az ENSZ szerint mintegy kétszer annyian, 1,4 millióan.

Az izraeli hadsereg a polgári lakosság számára kijelölt déli területeken is intéz célzott támadásokat, légicsapásokat a Hamász ellen, közleményében hangsúlyozva, hogy a terület „nem biztonságos övezet, de biztonságosabb, mint bármely más hely Gázában”.

(Kiemelt képünkön: Egy palesztin férfi olvassa az izraeli amy által Gáza város fölé dobott szórólapot 2023. november 5-én, amely azt mondja az embereknek, hogy a Szalah al-Din úton keresztül evakuáljanak délre. Fotó: Bashar TALEB / AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.