Olyan hőség még Pakisztánban sem volt soha, mint idén

Jacobabad városában 51 celsius fokot mértek szerdán, a helyiek a vízhiány miatt aggódnak, ha a hőség kitart.

2022. május 25., 20:45

Szerző:

Elviselhetetlenné változtatta az idei rekord hőhullámot a víznyerő helyek kiszáradása és a fák gyors eltűnése a pakisztáni Jacobabad városában. A Guardian arról számolt be, szerdán

a városban 51 celsius fokot mértek.

A lakók pedig elmondták, ugyan számos hőhullámot éltek már át, az országban ez nem szokatlan, azonban az idei minden eddiginél túltesz és nehezebb átvészelni. Ráadásul a helyiek szerint, noha a dél-ázsiai országban hagyományosan május utolsó hetétől van nyári időjárás, idén a hőhullámok már máciusban kezdetüket vették.

A helyzeten sokat ront, hogy a legtöbb fa, amely a hőségtől a várost hagyományosan védte, a gyors erdőkivágások áldozatául esett. A rekord szárazság pedig sorra teszi üressé az ivóvizet biztosító kutakat, rétegforrásokat is. Naszír Ali Panvar ökológus a cikkben figyelmeztetett, a város fölrajzi helyéből adódóan a globális felmelegedés szabályos gyújtópontjában helyezkedik el.

Masúk Ali, a helyi rizsmalom dolgozói szakszervezetének elnöke pedig mindehhez hozzátette, az elviselhetetlen hőség ellenére

a munkásoknak ugyanolyan keményen kell dolgozniuk az élelmiszerhiány elkerülése érdekében.

(Kiemelt kép: Szamaras kordék a pakisztáni Jacobabadban a május végi, rekord hőhullám idején. Fotó: Aamir Qureshi / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.