Óvadék ellenében szabadul Pakisztán elhurcolt, volt miniszterelnöke

Imrán Hán volt pakisztáni miniszterelnököt leváltó ellenfelei pár napja rendőrséggel vitették el, sokáig azt sem lehetett tudni, hol van.

2023. május 13., 15:13

Szerző:

Óvadék ellenében két hétre szabadlábra helyezte az iszlámábádi bíróság Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnököt pénteken.

A volt kormányfő ügyvédje, Babar Aván igazságosnak nevezte a döntést és leszögezte: Hán immár „szabad ember”.

Maga Hán a The Independent című brit napilapnak adott interjújában törvénytelennek nevezte letartóztatását.

„Elraboltak. Mintha a dzsungel törvényei uralkodnának” - fogalmazott a 72 éves politikus.

Hán időközben elhagyhatta a legfelsőbb bíróság területét, miután még több órát a törvényszéken töltött, míg jogi képviselői megszervezték biztonságos utazását a kelet-pakisztáni Lahorban található otthonába.

Mindemellett a pakisztáni belügyminiszter szerint az esti órákban lövések dördültek el a bírósági épület környékén, a rendőrség igyekszik kideríteni, mi történhetett.

A bírósági döntés egyben mentességet nyújt a volt kormányfőnek a múlt hét keddtől május 17-ig terjedően benyújtott vádak alapján foganatosítandó őrizetbe vételek ellen.

A pénteki döntést egy nappal az országos legfelsőbb bíróság ítélete után hozták, mely törvénytelennek minősítette Hán letartóztatását és felszólította az iszlámábádi felsőbíróságot, vizsgálja felül az erről szóló döntést.

A belügyminisztérium részéről mindazonáltal kijelentették, nem hagyják annyiban Hán ügyét, és ha az iszlámábádi testület a szabadlábra helyezés mellett dönt, a tárca más vádak miatt újból elrendeli a letartóztatást.

A politikust kedden vették őrizetbe korrupciós vádak gyanújával. A hírre országszerte zavargások robbantak ki, Hán támogatói összecsaptak a rendőrökkel, legalább négyen meghaltak, a hatóságok pedig csaknem 3000 embert őrizetbe vettek.

Hán ellen több mint 100 korrupciós esetet regisztráltak azóta, hogy 2022 áprilisában a parlament bizalmatlansági szavazással leváltotta. Februárban elfogatóparancsot is kiadtak ellene a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával.

Leváltása óta Hán több országos tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli, az ellene szóló vádakat pedig többször politikailag motiváltnak nevezte.

(Kiemelt kép: rendőrök gyűrűjében fotózzák az őrizetből kiszabadult volt pakisztáni elnököt, Imrán Hánt 2023. május 12-én, a pakisztáni Iszlámábádban. Fotó: Aamir Qureshi / AFP)