Jelentősen megnőtt az újságírókkal szembeni túlkapások száma Pakisztánban

Jelentősen megnőtt az újságírókkal szembeni túlkapások száma Pakisztánban - közölte hétfőn a Freedom Network (FN) pakisztáni sajtójogvédelmi szervezet jelentésében.

2023. május 1., 19:06

Szerző:

Az FN szerint 2022 májusa és 2023 márciusa között médiadolgozók ellen elkövetett összesen 140 erőszakcselekményről és fenyegetésről tudnak, ami a megelőző évhez képest 63 százalékos emelkedést jelent.

A legveszélyesebb ilyen szempontból az FN összesítése szerint a főváros, Iszlámábád, 56 túlkapással. Az említett időszakban öt újságírót meg is gyilkoltak. „Az újságírókkal szembeni erőszak elharapódzása felháborító és sürgősen figyelmet érdemel” – hangsúlyozta Ikbál Hattak, a jelentés egyik társszerzője.

A dokumentum kiemeli, hogy az erőszak, különösen a interneten akadályát képezi annak, hogy az emberek hozzáférjenek az értesülésekhez és súlyosbítja a hamis hírek problémáját a politikai és gazdasági nehézségekkel küzdő, atomhatalomnak számító Pakisztánban.

A legtöbb fenyegetés az újságírókat a szélsőséges iszlamista szervezetek és pártok, valamint az országban nagy befolyással rendelkező hadsereg és hírszerzés felől éri.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságírószervezet 180 országot felsoroló listáján Pakisztán a 157. helyen szerepel, ami a sajtószabadságot illeti. Afzal Butt, a Pakisztáni Újságírók Szövetségi Szakszervezetének elnöke szerint félő, hogy az ázsiai ország az idén még lejjebb csúszhat ezen a lajstromon.

(Kiemelt kép: a síita Ulema Tanács tagjai Arshad Sharifért, a Kenyában meggyilkolt pakisztáni újságíróért imádkoznak egy 2022. október 29-i karacsi szertartáson. Fotó: Rizwan Tabassum / AFP)