Öt C17-es szállítógépnyi fegyver érkezett Izraelbe

Az Egyesült Államok folytatja a fegyverszállítást Izrael számára, amihez nem szab feltételeket – közölte a védelmi minisztérium helyettes szóvivője kedden.

2023. október 18., 08:30

Szerző:

Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy október 12-16. között öt C-17-es szállítógép érkezett Izraelbe fedélzetén biztonsági támogatással. A szóvivő közölte, hogy a támogatáshoz nem kötnek előfeltételt, ugyanakkor többször kijelentette, hogy

az Egyesült Államok határozottan azt várja Izraeltől, hogy tartsa be a háború törvényeit, ami meghatározása szerint azt jelenti, hogy katonai akcióknak civilek nem válnak célpontjává. 

A védelmi illetékes szerint az amerikai adminisztráció tagjai állandó kapcsolatban vannak izraeli partnerekkel, akiknek a háború törvényeinek betartására vonatkozó elvárást is világossá teszik minden alkalommal. 

A Fehér Ház kedden azt közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdára tervezett rövid közel-keleti látogatása során régiós vezetőkkel tárgyal majd Izraelben, valamint Jordániában. 

John Kirby a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora elmondta, hogy szó lesz a Gázai-övezetbe szánt segélyszállítmányokról, valamint Izrael terveiről és szándékairól a továbbiakat illetően. Hozzátette, hogy a Hamász fogságában lévő túszokról és hazajuttatásuk esélyeiről is beszél majd Joe Biden Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel. Az eredeti tervek szerint a megbeszélésen részt vett volna Mahmud Abbász palesztin elnök is, aki kedden a gázai kórházat ért rakétatámadás nyomán lemondta részvételét. 

A Palesztin Hatóságot vezető politikussal kedden tárgyalt Antony Blinken, amerikai külügyminiszter. Mahmud Abbász az ellen foglalt állást, hogy a palesztinok elhagyni kényszerüljenek a Gázai-övezet, ismét menekültté válva. A két politikus néhány napja már találkozott, amikor Ciszjordánia stabilitásának fenntartásáról egyeztettek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Eyepress/AFP)