A tálibokkal tárgyalt az osztrák szélsőjobboldal

A felméréseket Ausztriában jelenleg vezető Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szélsőjobboldali politikusait fogadták a szankciós rezsim alatt álló tálibok Afganisztánban.

2023. szeptember 25., 20:09

Szerző:

Nem mindennapi látogatásra szánták rá magukat a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tagjai, amikor az Afganisztánt 2021-ben megszállás alá vonó szélsőséges iszalmista táliboknál tettek látogatást. Az afgán, emigráns Khaama Press beszámolója szerint az FPÖ tagjait Amír Hán Muttaki, a tálibok külügyminisztere fogadta.

Hafiz Zía Ahmad Takal, a tálib külügyminisztérium helyettes szóvivője szerint az osztrák küldöttségben helyett kapott a párt egyik EP-képviselője is.

Muttaki a találkozó során megjegyezte, „örömmel látom, hogy közelről követik az afganisztáni helyzetet, és meg fognak győződni róla, hogy ez a helyzet merőben különbözik attól, ahogyan az a médiában szerepel.” A Khaama Press egy Johannes nevű FPÖ-politikust is idéz (valószínűleg Johannes Hübner bécsi, parlamenti képviselőt) aki a jelentés szerint

arról informálta a tálibokat, „sajnálja, hogy Afganisztán központi kormánya, amely számos, négy évtizedes problémát megoldott, még mindig nem nyert hivatalos elismerést.”

A tálibok arra kérték egyúttal az FPÖ politikusait, járjanak közben azért, hogy a tálibok hivatalos külképviseletet kapjanak Bécsben. Noha a Kaama még egy fotót is közölt, az Osztrák Szadadságpárt hivatalosan még nem kommentálta a találkozó tényét sem.

A tálib rezsim 2021 szeptembere óta súlyosan korlátozta a nők jogait és az emberi jogokat is a dél-ázsiai országban. Szélsőségesen iszlamista hozzáállásuk miatt páriának számítanak a nemzetközi közösségben, és csupán pár szomszédos ország – Irán, Üzbegisztán és Pakisztán – tart fenn velük informális diplomáciai kapcsolatot.

Az osztrák FPÖ a legutóbb publikált felmérések szerint jelenleg a legnépszerűbb párt Ausztriában.

(Kiemelt kép: az osztrák FPÖ tagjai Kabulban egyeztettek a tálib rezsim képviselőivel 2023. szeptember 25-én. Fotó: Khaama Press)