A szépségszalonokat is betiltották a tálibok Afganisztánban

A tálib kormány elrendelte, hogy egy hónapon belül zárják be a szépségszalonokat az egész országban.

2023. július 4., 20:22

Szerző:

Több ezer vállalkozás szűnik meg Afganisztánban a szépségszalonok betiltásával, melyeket leginkább olyan nők tartanak fenn, akiknek a családjában gyakran nincsen más jövedelemforrás.

Egyben megszűnik az afgán nők számára még meglévő utolsó lehetőségek egyike, ahol szabadon és társaságban érezhetik magukat.

A hatalomba való visszatérésük, 2021 augusztusa után a tálibok kizárták a nőket a középiskolák többségéből, az egyetemekről és a közigazgatásból, nincs joguk belépni a közparkokba, kertekbe, sporttermekbe és fürdőkbe, férfi rokon nélkül utazni, valamint egész testüket elfedő burkát és köpenyt kell viselniük, ha távoznak otthonról.

Mohammad Szadek Akif Muhadzsir, a bűnmegelőzési és erkölcsügyi minisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy bezárják a szépségszalonokat, de a döntést nem indokolta.

A rendelet egy másolata szerint, amely az AFP birtokába jutott, a döntés Hibatulla Ahundzada, Afganisztán legfőbb vezetője szóbeli utasítása alapján született meg. Ahundzada mindezt azzal magyarázta, hogy „kényelmes életet és jólétet akarnak biztosítani a nőknek a sariának, az iszlám törvénykezésnek megfelelően”.

Az amerikai és NATO-csapatok húszéves afganisztáni jelenléte idején virágoztak a szépségszalonok Kabulban és a nagyvárosokban.

Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni jelentéstevője úgy vélte, hogy a nők és a lányok helyzete az országban egyike a legrosszabbaknak. „A nők és lányok elleni súlyos, rendszeresített és intézményesített diszkrimináció áll a tálibok ideológiájának és hatalomgyakorlásának a középpontjában” - közölte Bennett.    

(Fotó: Egy burkába öltözött nő sétál egy kislánnyal Kabul egyik utcáján 2022. május 7-én. A tálibok május 7-én vezették be, hogy a nők nyilvánosan teljes mértékben fedjék el magukat, ideális esetben a hagyományos burkával. Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP)