A zene betiltása után hangszereket is égettek a tálibok

Erkölcstelennek tartott hangszereket égettek el múlt szombaton a tálibok a nyugat-afganisztáni Herát tartományban, ugyanis szerintük a zene „erkölcsi romlást okoz”. Az akciót az afganisztáni erkölcsrendészeti minisztérium hatósága „rendelte meg”.

2023. július 31., 19:20

Szerző:

A máglyára dobott tárgyak között volt egy gitár, egy harmónium és egy tablá (egyfajta dél-ázsiai dob) is, de a tálibok az erősítőket és a hangszórókat is veszélyesnek ítélték meg – idézi a BBC beszámolóját a Telex.

Uzair-ur-Rahman Mohajer, a herati erkölcsrendészeti minisztérium igazgatóhelyettese azt mondta, hogy a hangszereket egy hittudósok által kiadott fatva után gyűjtötték össze, és a nagy részüket esküvői helyszínekről foglalták le. „A zene népszerűsítése erkölcsi romlást okoz, a zenélés pedig tévútra tereli a fiatalokat” – mondta.

A 2021-es hatalomátvétel óta a tálibok számos korlátozást vezettek be Afganisztánban az iszlám törvények szigorú értelmezése alapján, többek között a nyilvános zenélésre vonatkozóan – emlékeztet a portál, A hónap elején a tálibok a szépségszalonokat is betiltották a szépségszalonokat, a nők egyetemi tanulmányait, kitiltották őket az uszodákból, a konditermekből, de még a vidámparkokból is.

(Kiemelt kép: a 2023. július 29-én készült, az afganisztáni erényterjesztéssel és a gonoszság megelőzésével foglalkozó minisztérium által közzétett képen egy halom hangszert és felszerelést mutatnak be, amint a tálibok felgyújtanak Herat külvárosában a zenét erkölcstelennek ítélve. Fotó: Afganisztán erényterjesztési és gonoszságmegelőzési minisztériuma / AFP)