Összeszámolta a Disney, hány kamuprofil van a Twitteren, kínos szám jött ki

A Disney 2016-ban, amikor a Twitter megvásárlását mérlegelte, arra a megállapításra jutott, hogy a közösségi oldal felhasználóinak lényeges hányada nem valós személy – mondta el helyi idő szerint szerdán Bob Iger, a szórakoztatóipari vállalat akkori vezetője.

2022. szeptember 8., 08:59

Szerző:

A Code Conference nevű konferencián Iger arról beszélt, hogy a két cég igazgató tanácsa éppen megkezdte volna a felvásárlásról folytatott tárgyalásokat, amikor ő meggondolta magát, mert a Twitter segítségével jutottak arra a következtetésre, hogy a felhasználók jelentős hányada, de nem a többsége kamu. 

„Emlékszem, ahogy csökkent a szememben a vállalat értéke” 

– mondta Iger, aki arról nem beszélt, hogy mit ért lényeges hányadon. Maga a Twitter váltig állítja, hogy felhasználóinak kevesebb mint 5 százaléka bot vagy kéretlen tartalmakat posztoló fiók. 

A kamuprofilok mennyisége azért döntő fontosságú a Twitter szempontjából, mert Elon Musk milliárdos arra hivatkozva próbál kihátrálni a Twitter megvásárlására tett 44 milliárd dolláros vételi ajánlatából, hogy a mikroblog-szolgáltató nem számolt be megfelelően a kamuprofilok számáról. 

Emlékirataiban Iger azt írta, azért gondolta meg magát a Twitterrel kötendő üzlettel kapcsolatban, mert úgy vélte, hogy a mikroblog oldalon ronda diskurzus folyik, ami túlzott és nem megfelelő figyelmet kelthet. 

A Twitter bírósághoz fordult, hogy kikényszerítse, Musk ne állhasson el a vételi ajánlattól. Iger szavaira egyelőre nem reagáltak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).