Összedolgozik Tajvan és Kína

Az egyik tajvani óriáspandánál életveszélyes agyi elváltozást állapítottak meg, ezért Tajpej Kína segítségét kérte.

2022. szeptember 29., 16:05

Szerző:

A Tajvan fővárosi állatkertjének Tuan Tuan nevű óriáspandájánál MRI-vizsgálat mutatta ki az agysérülését, amelyről azonban további részleteket nem közölt az intézmény.

Az óriáspandát azért vizsgálták ki, mert Tuan Tuan szokatlanul kezdett viselkedni, elvesztette az étvágyát, és augusztus végén háromperces epilepsziás rohamot kapott.

Tuan Tuant és párját, Jüan Jüant Peking 2008-ban adományozta Tajvannak a jóindulat jeleként, a hagyományos "pandadiplomáciája" keretében, ám a két panda ajándékozása a Kínai Kommunista Párt (KKP) finom politikai üzenete volt Tajvannak, hiszen a két név kombinációja újraegyesítést jelent kínai nyelven.

Egyelőre úgy tűnik, Peking hajlandó segíteni az óriáspanda gyógyításában. Csu Feng-lien, pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője megerősítette, hogy a tajpeji állatkert hivatalosan is megkereste a kínai Szecsuan tartomány székhelyén, Csengduban működő óriáspanda-központot (GPPRC) Tuan Tuan állapotával kapcsolatban.

A KKP angol nyelvű napilapja, a China Daily pedig szerdán arról számolt be, hogy a kínai szakemberek hajlandók műszaki-technikai támogatást nyújtani és segíteni a tajvani óriáspandán.

A tajpeji állatkert szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy „a két fél eddig is szorosan együttműködött az óriáspandák gondozásában, és rendszeresen megosztották egymással tapasztalataikat”. Hozzátette: amikor a pandák bocsokat hoztak világra, akkor is kaptak kínai segítséget. Tuan Tuan és Jüan Jüan 2013-ban és 2020-ban is egy-egy utódnak adott életet.

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat. Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik, és Peking továbbra is a sziget újraegyesítésén dolgozik. Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

(Kiemelt kép: Az óriáspanda Tuan Tuan nyársra tűzött gyümölcsöket és zöldségeket eszik a Tajpeji Állatkertben 2019. szeptember 13-án. fotó: Chen Bin / XINHUA / Xinhua via AFP)

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.