Összecsapások Iránban, sok a halott

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

2022. október 2., 15:38

Szerző:

A város az ország délkeleti részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban található. A Pakisztánnal határos régió Irán legszegényebb része, és a nagyrészt szunnita vallású beludzs kisebbség lakja. Az iszlám köztársaság lakosságának jelentős része síita. 

A tiltakozásra – amelyet a rendőrség vérbe fojtott – a pénteki ima után került sor. 

Az emberek azért vonultak utcára, mert egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő állítólag megerőszakolt egy 15 éves szunnita beludzs lányt Sabahar kikötővárosban 

– tájékoztatott az IHR. Sabahar szintén Szisztán-Beludzsisztán tartományban található. Az iráni hatóságok szerint a Forradalmi Gárda öt tagja is meghalt az összecsapásokban. Az állami médiában „terroristaincidensként” hivatkoztak a történtekre. 

Az IHR igazgatója, Mahmúd Amiri-Mogaddam emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte a tüntetők megölését. Megjegyezte: a nemzetközi közösségnek nyomozást kellene indítania az ügyben, és meg kellene akadályoznia a további vérontást. 

Iránban országszerte utcai megmozdulásokra került sor az elmúlt hetekben. A tiltakozások egy fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki. Aminit az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték. 

Az IHR úgy tudja, hogy a tüntetések során eddig legalább 133-an vesztették életüket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tüntetés Teheránban Mahsza Amini meggyilkolása miatt 2022. szeptember 21-én. Fotó: AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.