Oroszország dezertálásra szólította fel az ukrán nagykövetségek munkatársait

A Kreml arra próbálja titokban rávenni az ukrán külképviseletek munkatársait, hogy álljanak át hozzájuk, írta a brit Guardian.

2023. június 20., 18:08

Szerző:

Komoly kampányba kezdett az orosz kormány annak érdekében, hogy minél több ukrán nagykövetség és külföldi állami szerv (például a hírszerzés) minél több munkatársát vegye rá, a háború alatt álljanak inkább át az oroszok pártjára, írta a brit Guardian kedden. Az orosz külügyi hírszerzés (SZVR) közleményt is kiadott, amely szerint „ha felelősséget éreznek a szülőföldjük, sorsáért, Európa békéjének és stabilitásának biztosításáért”, akkor az ukrán diplomácia munkatársainak inkább moszkvát kellene támogatniuk.

Az orosz külföldi hírszerző szolgálat vezetőjét, Szergej Nariskint az állami TASZSZ hírügynökség is idézi. Nariskin a közlemény szerint Ukrajnában „folyamatosan romlik belpolitikai és társadalmi-gazdasági helyzet”, így a diplomácia és kormányszervek hozzájuk dezertáló dolgozói és családjaik biztonságára is garanciát vállalnának. Az orosz kormány ezenkívül azt állítja, az ukránok  éppen „nagyszabású tisztogatásokat hajtanak végre” a külképviseleteken.

(Kiemelt kép: Ukrajna szuverenitása mellett tüntetnek Varsóban 2022. február 20-án. Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP)