Oroszország újabb lépest tett a háború felé

Az ukrán vezetés azonban cáfolja az amerikai híreket.

2022. január 30., 11:48

Szerző:

Az Egyesült Államok arra utaló jeleket talált, hogy Oroszország vérkészleteket helyezett el Ukrajna határainak közelében – mondta két magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szombaton a CNN-nek. A térségben már eddig is voltak orvosi, illetve katonai felszerelések, a vérkészletek szállítása azonban az amerikaiak szerint egy egyre komolyabb inváziót sejtet.

A fejlemény tovább növelte az Egyesült Államok azon aggodalmát, hogy Oroszország rendelkezik a megfelelő készletekkel és erőforrással ahhoz, hogy nagyon rövid időn belül támadást indítson Magyarország keleti szomszédja ellen. Egy amerikai tisztviselő szerint önmagában a vérkészletek határ közelébe történő telepítése önmagában nem jelez elő inváziót, ez csak egy része annak a készültségnek, amit az oroszok a határok közelében végeznek.

Ukrajna azonban cáfolta, hogy Oroszország bármilyen vérkészletet áthelyezett volna a frontvonalba.

Szombaton Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes „álhíreknek” nevezte a jelentéseket, hozzátéve, hogy az ilyen hírek az információs és pszichológiai hadviselés elemei. Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai kormány nem most először fogalmaz élesebben, mint az ukrán vezetés. Joe Biden amerikai elnök korábban azt mondta, hogy csapatokat fognak áthelyezni Kelet-Európába, mivel katonai tanácsadói borzalmas veszélyekre figyelmeztetnek, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

A Fehér Ház azt is kijelentette, hogy Ukrajna lekicsinyli a fenyegetést, ami miatt attól tartanak,  hogy az ország nem lesz felkészülve egy esetleges orosz támadásra.

„Megértjük, milyen nehéz helyzetben van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és milyen nyomás nehezedik rá. Lekicsinyli az invázió kockázatát, de mégis több száz millió dollárnyi fegyvert kér tőlünk, hogy megvédje magát az oroszok ellen” – mondta szombaton a Fehér Ház egyik tisztviselője. Zelenszkij és Biden tisztviselői között nő a feszültség, miközben nézeteltérés van azzal kapcsolatban, hogyan értelmezzék és nyilvánosan közöljék azokat az amerikai hírszerzési értékeléseket, amelyek szerint Oroszország nagyszabású támadásra készülhet Ukrajna ellen.

(Kiemelt kép: Aleksey Filippov / AFP)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.