Videó: Oroszország pusztító vákuum bombát dobott le

Sokkoló felvételek látnak napvilágot a kijevi lövöldözésről, miközben Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország pusztító vákuum-bombát dobott le.

2022. március 1., 11:02

Szerző:

 

Oroszország pusztító vákuum-bombát dobott Ukrajnára, miközben több tucatnyian haltak meg az ország második városa, Harkiv elleni újabb támadásban – írja a Sky News. Oksana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövete az amerikai kongresszus tagjai előtt tartott előadása után az orosz agresszió ellen emelt szót.

„Ma vákuum bombát használtak, amit tulajdonképpen tilt a genfi egyezmény”

– mondta.

A termobarikus bomba, amelyet gyakran vákuum bombának is neveznek, a környező oxigént használja fel az általában páratlanul magas hőmérsékletű robbanások létrehozásához. Az ilyen bombák robbanása jellemzően hosszabb ideig tart, mint a hagyományos robbanóanyagoké. 

Az agresszió legutóbbi fokozása több mint öt nappal azután történt, hogy Oroszország megkezdte brutális invázióját Ukrajnában.

Az orosz erők az ukrán csapatok, és felszerelések heves ellenállásába ütköztek, ami az elmúlt 24 órában a bombázások, és ágyúzások tömeges fokozását eredményezte.

Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában, ahol 1,4 millió ember él, a civilek több órán keresztül teherautókra szerelt rakétatámadásoknak voltak kitéve.

(Kiemelt képünk: A képen egy harcok következtében lerombolt iskola látképe látható az ukrán Harkiv város központjától nem messze, az ukrán-orosz határtól mintegy 50 km-re fekvő ukrán Harkiv városától 2022. február 28-án. Fotó: Szergej BOBOK / AFP)