Putyin elárulta, miért fél Ukrajna NATO-ba való felvételétől

Oroszország kikérte magának, hogy megtámadná Ukrajnát. 

2021. december 8., 18:03

Szerző:

Oroszország számára nagyon érzékeny téma a NATO keleti, egyebek között Ukrajna bevonásával történő bővítése – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak szerdán Szocsiban.

Beszámolója szerint Joe Biden amerikai elnöknek is kifejtette álláspontját, amely szerint minden országnak joga van ahhoz, hogy a biztonsága szavatolásának a legelfogadhatóbb módját válassza, de ezt úgy kell megtennie, hogy ne ássa alá más országok biztonságát, adott esetben Oroszországét. 

Putyin elmondta, hogy Moszkvát azért aggasztja Ukrajna esetleges NATO-felvétele, mert ott is ugyanúgy meg fognak jelenni az észak-atlanti szövetség kontingensei és bázisai, valamint – szerinte Oroszországot fenyegető – Ukrajna fegyverzete is meg fog mutatkozni. 

„Hogy tehetnénk meg, hogy nem gondolunk erre, ez egyszerűen bűnös tétlenség lenne részünkről: passzívan nézni, ami ott (Ukrajnában) történik” – hangsúlyozta Putyin, aki továbbá bejelentette: megállapodott Bidennel egy olyan struktúra létrehozásáról, amelyben konkrétan és részletesen foglalkoznak majd ezekkel a kérdésekkel.

Provokatívnak minősítette az azt firtató kérdést, hogy készül-e Oroszország megtámadni Ukrajnát vagy sem,

de válaszolva rá leszögezte: „Oroszország békeszerető külpolitikát folytat, de jogában áll szavatolnia a saját biztonságát. Ahogy mondtam már, közép- és hosszú távú perspektívában erről tanácskozunk a partnereinkkel, az összes partnerünkkel, beleértve tegnapi tárgyalópartneremet, Biden urat, az Egyesült Államok elnökét is”.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban  2021. december 8-án. Fotó: Valerij Sarifulin / Sputnik / AFP)