Oroszország kémfőnöke is megszólalt az ukrajnai inváziós tervvel kapcsolatban

Moszkva provokatív és felelőtlen magatartással vádolta Washingtont.

2021. november 27., 18:32

Szerző:

Oroszország nem tervezi Ukrajna lerohanását, és az ezzel ellentétes sugallatok rosszindulatú amerikai propaganda - jelentette ki szombaton Moszkva külügyi hírszerzésének vezetője.

A Reuters közlése szerint Amerikai, NATO- és ukrán tisztviselők az elmúlt hetekben riadót fújtak az ukrán határ közelében zajló, szerintük szokatlan orosz csapatmozgások miatt, ami arra utal, hogy Moszkva támadásra készülhet. Oroszország többször is azt hangoztatta, hogy szabadon mozgathatja csapatait saját területén, és hogy az ilyen mozgások nem adnak okot aggodalomra.

„Mindenkit meg kell nyugtatnom. Semmi ilyesmi nem fog történni”

– mondta Szergej Nariskin, az orosz külügyi hírszerző ügynökség vezetője az állami televízióban sugárzott interjúban, utalva az Oroszország állítólagos inváziós terveivel kapcsolatos megjegyzésekre.

„Minden, ami most e téma körül történik, természetesen az amerikai külügyminisztérium rosszindulatú propagandája”

– tette hozzá. 

Naryshkin egy nappal azután beszélt, hogy a külügyminisztérium európai ügyekért felelős vezető amerikai diplomatája azt mondta, hogy minden lehetőség terítéken van arra vonatkozóan, hogyan reagáljanak Oroszország csapatösszevonására az ukrán határ közelében, és hogy a NATO a jövő heti konzultációk után dönt a következő lépésről. Miközben amerikai tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot egy esetleges Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatban, Moszkva provokatív és felelőtlen magatartással vádolta Washingtont, Kijevet és a NATO-t a határai közelében.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) meglátogatja a a frontvonalat az ukrajnai Donbassban, 2021. június 9-én. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat/Anaduolu/AFP)