Moszkva keményen nekiment Izlandnak is

Nehezményezi az orosz kormányzat, hogy Izlandon végleg bezárták az orosz nagykövetséget.

2023. június 10., 16:47

Szerző:

Reykjavík „tönkreteszi” a kétoldalú kapcsolatokat a moszkvai izlandi nagykövetség bezárásával - jelentette ki az orosz külügyminisztérium szombaton.

Izland pénteken közölte, hogy augusztus 1-jétől felfüggeszti moszkvai nagykövetsége működését, mivel a „valaha volt legalacsonyabb szintre” süllyedtek a kereskedelmi, kulturális és politikai kapcsolatok a két ország között.
Izland hozzátette: arra kérte Oroszországot, csökkentse reykjavíki diplomáciai jelenlétét.

„Az izlandi hatóságok döntése a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentéséről tönkreteszi az orosz-izlandi együttműködés teljes kapcsolatrendszerét” – fogalmazott az orosz külügyminisztérium közleménye.

„Ezt a barátságtalan döntést figyelembe fogjuk venni a jövőben az Izlanddal kiépített kapcsolataink fejlesztése során. Reykjavík minden oroszellenes lépését óhatatlanul ezzel arányos viszonos orosz lépések fogják követni” – tette hozzá az orosz diplomáciai nyilatkozat.

A döntés bejelentésekor Reykjavík hangsúlyozta, hogy a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok nem sérültek, és hogy a moszkvai izlandi nagykövetséget azonnal újranyitják, amint a kétoldalú kapcsolatok normalizálódnak.

(Kiemelt kép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2022. január 20-án. Fotó: MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

09:34

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.