Az orosz elhárítás szerint ukrán diverzánsokat fogtak a határon

Egy négyfős ukrán diverzáns- és felderítőcsoportot likvidáltak az oroszországi Brjanszk megye ukrajnai határán - közölte hétfőn a határőrizetet is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolati osztálya.

2022. december 26., 14:37

Szerző:

Az FSZB tájékoztatása szerint a fegyveres összecsapás következtében vasárnap életét vesztett négy ukrán szabotőr német SIG Sauer géppisztolyokkal volt felfegyverezve, valamint voltak náluk kommunikációs és navigációs, továbbá szabotázs- és terrorcselekmények elkövetésére alkalmas eszközök is, köztük négy robbanószerkezet, amelyek összkapacitása körülbelül 40 kilogramm TNT-nek felelt meg. Ukrán ügynökök a közelmúltban több szabotázsakciót is megkíséreltek elkövetni Brjanszk megye vasútvonalain.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták sikeres offenzívájukat, aminek következtében előnyös állásokat foglaltak el. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Harkiv megyei Kupjanszk irányában mintegy húsz katonát, egy gyalogsági harcjárművet és két járművet, Liman irányában több mint harminc katonát - közük egy diverzánscsoport tagjait - két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Donyeck régiójában mintegy száz katonát - több mint 35-öt, köztük öt magasrangú tisztet az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandár kramatorszki parancsnokságára mért csapás következtében - négy gyalogsági harcjárművet és nyolc egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők 63 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 79 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, köztük az ukrán 72. gépesített dandár és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyére a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Jelizavetivka és Szlovjanszk térségében. Megsemmisítettek egyebek között két ukrán Grad sorozatvetőt, három D-30-as löveget és egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, valamint a donyecki régióban lévő Kramatorszk közelében egy fegyverjavító létesítményt, amelyben két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető, két Gvozgyika önjáró tarack, öt D-30-as löveg és három speciális jármű volt. Az orosz légvédelem lelőtt hét ukrán drónt, valamint két HIMARS-lövedéket és két HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 352 repülőgépet, 192 helikoptert, 2731 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7249 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 944 sorozatvetőt, 3719 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7765 speciális katonai járművet veszítettek.

A donyecki városi hatóságok hétfőn többször is jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

(Kiemelt kép: Három nő fedezékbe menekül a kelet-ukrajnai Luhanszk városához közeli Schastia városában folyó lövöldözés közben 2022. február 22-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)