Betiltották Oroszország egyik legjelentősebb független hírportálját

Az orosz főügyészség felvette a nemkívánatos szervezetek listájára Oroszország egyik legnagyobb független hírportálját, a Meduzát.

2023. január 26., 17:04

Szerző:

Az orosz főügyészség felvette csütörtökön a Meduza független híportált a nemkívánatos szervezetek listájára. A szervezet munkatársai, valamint támogatói ezután akár börtönbüntetéssel is sújthatók – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az egyik legjelentősebb független orosz médiumot, a Meduzát 2014-ben alapították Rigában a Lenta.ru hírportál korábbi munkatársai, akik felmondtak miután a portál tulajdonosa, Alekszandr Mamut úgy döntött, hogy kirúgja Galina Timcsenko főszerkesztőt.

A Meduzát az orosz igazságügyi minisztérium már 2021-ben „külföldi ügynöknek” minősítette. A főügyészség mostani véleménye szerint a Meduza tevékenysége fenyegetést jelent az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjaira és biztonságára. 

A mostani döntést követően a szervezetnek be kell szüntetnie minden oroszországi tevékenységét, és a hatóságok zárolhatják a szervezet Oroszországban lévő pénzeszközeit és vagyonát, továbbá a vele együttműködő orosz állampolgárokat büntetőjogilag felelősségre lehet vonni. Pénzügyi támogatásáért akár öt év börtön is kiszabható. Ezenkívül a szervezet által közzétett anyagok terjesztése vagy a rájuk hivatkozás is bűncselekménynek minősül.

(Kiemelt kép: Rendőrök őrizetbe vesznek egy férfit az Ivan Golunov orosz újságírót támogató tüntetésen, Moszkvában 2019. június 12-én. Golunovot, aki a Meduza online hírportálnak dolgozik, 2019. június 6-án vették őrizetbe Moszkva központjában kábítószer-kereskedelem gyanújával; a rendőrség bizonyítékok hiányában megszüntette a nyomozást. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP)