Háborúnak nevezte a háborút egy moszkvai önkormányzati képviselő, hét év börtön kapott

Hétévi börtönbüntetésre ítélték pénteken Alekszej Gorinov moszkvai önkormányzati képviselőt, amiért bírálta Ukrajna orosz lerohanását.

2022. július 9., 06:58

Szerző:

Oleszja Mengyelejeva bírónő bűnösnek találta a hatvanéves vádlottat, aki szerinte hivatali tisztségét felhasználva az orosz hadseregre vonatkozó, „egyértelműen hazug információkat terjesztett” egy „politikai gyűlölet motiválta” csoport keretében, és hétévi, büntetőtelepen letöltendő elzárásra ítélte.

A jogász képesítésű Gorinovot áprilisban vették őrizetbe, amiért március 15-én egy kerületi képviselő-testületi ülésen bírálta az Ukrajna elleni orosz agressziót, amely miatt „gyermekek halnak meg naponta”. A háborút háborúnak nevezte különleges katonai művelet helyett,és „fasiszta államnak” nevezte Oroszországot. 

Gorinov fellebbezni fog a bírósági döntés ellen – közölte ügyvédje, Katyerina Tyertuhina, aki szerint védencét a szavai, a véleménye és a meggyőződése miatt ítélték el. Az ügyben Gorinov önkormányzati munkatársa, Elena Kotenocskina is érintett, de ő elhagyta Oroszországot. Távollétében elrendelték a letartóztatását.

(Kiemelt kép: Alekszej Gorinov, moszkvai önkormányzati képviselő egy "Szükség van még erre a háborúra?" feliratú plakáttal áll egy üvegcellában egy moszkvai bíróságon 2022. július 8-án. Fotó: Kirill KUDRJAVCEV / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.