Átnevelő lágereket épít az orosz megszálló hadsereg az ukrajnai Zaporizzsjában

Minderről az ukrán Nemzeti Ellenállási központ, a megszállt területek partizánmozgalma számolt be a kijevi sajtónak.

2023. április 4., 08:37

Szerző:

„Ukránmentesítő” átnevelő központok létesültek az ukrajnai Zaporizzsja (oroszul: Zaporozsje) régió orosz hadsereg által megszállt területein, jelentette be az Ukrajinszka Pravda hírportálja a hátországi ellenállók információira hivatkozva. Ahogyan arról a 444.hu is beszámolt, az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ felhívta a figyelmet Jevgenyij Barinovnak, Oroszország „etnikai kérdésekben” érdekelt ügynöksége vezetőjének nemrégi nyilatkozatára, amelyben közölte, Ukrajna megszállt területén „integrációs központokat” hoznak létre annak érdekében, hogy „segítsék az ukránokat az orosz szociokulturális tér részévé válni.”

Közönségesen lefordítva ez ukránok számára kialakított átnevelő lágereket jelent.

A Nemzeti Ellenállási Központ, amely az ukránok megszállt területeken, a frontvonalak mögötti akcióit is koordinálja, azt is közölte, „a zaporizzsjai térségben begyűjtött információk elemzése egy céltudatos kampány bevetését jelzi, aminek célja az orosz identitás ráerőltetése a helyi lakosságra, és az Orosz Föderáció szociokulturális terébe való integráció kikényszerítése.”

Zaporizzsja a tavalyi orosz offenzíva egyik kiemelt terepe volt. Korábban amerikai emberi jogokkal foglalkozó kutató szervezetek azt is közölték, a megszállt ukrán területekről az orosz hatóságok gyermekeket visznek el Oroszországba, amely a nemzetközi jog szerint illegális, a megszállás alatt lévő civileket ugyanis nem lehet lakóhelyükről kitelepíteni. A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság éppen e miatt a körülmény miatt adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin elnök és Marija Lvova-Belova, az orosz gyermekvédelem vezetője ellen korábban.

(Kiemelt kép: A délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban lévő Kusuhum település orosz ágyúzást követően. Fotó: Dmitro Szmoljenko / NurPhoto / NurPhoto / AFP)

09:11

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.