Sojgu: beveti a mesterséges intelligenciát az orosz hadsereg

A „különleges hadművelet” során alkalmazott katonai eszközök fejlődéséről tartott előadást Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

2024. január 9., 17:51

Szerző:

A hadászati kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregé az ukrajnai háborúban, és Moszkva következetesen el fogja érni a „különleges hadművelet” célját – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy, az orosz hadsereg parancsnokaival kedden megtartott online konferencián. A tárcavezető szerint az ukrán hadsereg tavaly több mint 215 ezer embert és 28 ezer haditechnikai eszközt veszített. Megfogalmazása szerint az orosz hadsereg módszeresen csökkenti az ukrán fegyveres erők harcképességét.

„Nyugati kurátorainak sugalmazására a kijevi rezsim továbbra is mészárszékre küldi katonáit, és igyekszik megtalálni minden lehetőséget arra, hogy feltöltse az ukrán hadsereg sorait. Ez nyilvánvalóan nem változtat a helyzeten az érintkezési vonal mentén, csak meghosszabbítja a katonai konfliktust" – fogalmazott.

A moszkvai katonai tárca keddi hadijelentése szerint az orosz fegyveres erők a dél-donyecki frontszakaszon két rohamot vertek vissza az elmúlt nap folyamán, az "érintkezési vonal" mentén pedig csaknem hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, közülük mintegy 240-en a Donyecknél vívott harcokban.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két lőszerraktárt, két gyalogsági harcjárművet, cseh Vampire sorozatvetők tíz rakétáját és hat drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Orjolban egy hőerőmű és egy emeletes lakóház megsérült.

Sojgu a parancsnokokkal folytatott tanácskozáson a 2024-es év egyik legfontosabb feladatának nevezte az orosz nukleáris triád legmagasabb szintű harckészültségének fenntartását. Az ígérte, hogy az orosz hadsereget és a haditengerészetet továbbra is a legfejlettebb fegyverekkel fogják felszerelni, beleértve a mesterséges intelligencián és új fizikai elveken alapuló eszközöket.

Mint mondta, az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai „különleges hadműveletben” részt vevő csapatok átfogó ellátására fog összpontosítani, növelni fogja az ellátást a legkeresettebb eszközökből, biztosítani fogja a drónok minden típusának sorozatgyártását, az egészen kicsi méretűektől a nehéz csapásmérő pilóta nélküli repülőgépekig. A tervek között említette meg a kommunikáció javítását, a felderítés, a célmegjelölés és az ütegelhárítás hatékonyságának növelését, valamint a légvédelem és műholdkötelék képességeinek kiterjesztését.

Kijelentette, hogy az orosz hadsereg folytatja az Ukrajnában szerzett tapasztalatok hasznosítását, aktívan bevonva az oktatásba a harci ismereteket szerzett kiképzőket. Hangsúlyozta, hogy minden résztvevőnek és hozzátartozóiknak egyenlő szociális és egészségügyi garanciákat kell biztosítani.

 (Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter részt vesz az örök láng és az ismeretlen katona sírjának koszorúzási ünnepségén a Sándor-kertben a Haza Védőjének Napja alkalmából 2023. február 23-án Moszkvában. Fotó: Pavel Bednyakov / Szputnyik / AFP)

Az Európai Unió, több tagállam és az Egyesült Államok is vizsgálatot sürget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében. Ljudmila Navalnaja azt követeli, adják ki neki a fia holttestét.