A zaporizzsjai erőmű helyzetéről egyeztettek a nyugati szövetségesek

Az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonsága fenntartásának fontosságát hangsúlyozták Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és Németország vezetői vasárnapi telefonkonferenciájuk alkalmával - közölte a londoni Downing Street-i miniszterelnöki hivatal.

2022. augusztus 21., 20:30

Szerző:

„Közös telefonbeszélgetésük alkalmával Boris Johnson brit kormányfő, Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár sziklaszilárd elkötelezettségüket fejezték ki Ukrajna támogatására az orosz invázió közepette” - ismertette a hivatal egyik szóvivője.

„Hangsúlyozták a nukleáris létesítmények biztonságának fontosságát, és üdvözölték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) zaporizzsjai atomerőműbe tervezett missziójáról folytatott tárgyalásokat” - tette hozzá.

Steffen Hebestreit német kormányszóvívő szerint a nyugati országok a harcoló felek katonai visszafogottságára szólítottak fel az atomerőmű térségében.

Moszkva és Kijev egymást vádolja Európa legnagyobb, jelenleg orosz csapatok kezén lévő nukleáris létesítményének lövetésével, amelynek hat reaktora közül jelenleg csak kettő működik. Mindkét fél nukleáris katasztrófa veszélyére figyelmeztetett az atomerőmű területét érő csapások miatt.

Hebestreit szerint a négyoldalú megbeszélésen a felek szót ejtettek a közel-keleti helyzetről is, így a többi között az iráni atomalku újraélesztését szolgáló bécsi tárgyalásokról és Teherán tevékenységéről is a régióban.

(Kiemelt kép: A légifelvételen a zaporizzsjai atomerőmű látható, 2022. április 5-én. Fotó: Sputnik via AFP)