Több ukrajnai megyét is hamarosan Oroszországhoz csatolhatnak

Hivatalosan ezt tagadja a Kreml, de a lettországi székhelyű, orosz ellenzéki Meduzának ezt több Kreml-közeli névtelen forrás is megerősítette.

2022. június 10., 16:55

Szerző:

Hamarosan Luganszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyék oroszok által elfoglalt területeit hamarosan Oroszországhoz csatolhatják. Legalábbis így értesült a lettországi székhelyű, orosz ellenzéki online lap, a Meduza Kreml-közeli, névtelen forrástól. Mint a Krím-félsziget esetében 2014-ben, itt is egyfajta népszavazás előzné meg a döntést, hogy legitimálja a területek elcsatolását.

A források már a dátumokat is tudni vélik a szavazások esetében: július közepét és vagy szeptember, az orosz regionális választások időpontja, attól függően, hogy a hadi helyzet a régiókban mikorra stabilizálódik. Éppen emiatt, az első dátum nem túl valószínű.

Az már korábban is nyilvánosságra került, hogy az orosz politikai vezetés jelenleg megfelelő politikai tiszteket verbuvál az Ukrajnától elfoglalt területek kormányzására. Egyes Ororszország-szakértők az értesülések hitelességét szinte azonnal kétségbe vonták. A Portfolio.hu idézi például Olga Olikert, aki szerint egyáltalán nem áll Putyin és az orosz vezetés érdekében jelenleg, hogy az annexióval új politikai frontokat nyissanak.

(Kiemelt kép: Az orosz megszálló hadsereg teherautói Donyeck régióban. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Sputnik via AFP)