Tömegesen hagyják el Ukrajnát az orosz hadsereget segítő helyiek

Harkiv vidékéről és már a Donyec-medencéből is Oroszország felé vette az irányt számos, az orosz hadsereggel szimpatizáló helyi Kelet-Ukrajnából. Kijev vezetése ünnepelte a hírt, a moszkvai propagandisták pedig megerősítették azt.

2022. szeptember 14., 06:50

Szerző:

Hosszú sorok alakultak ki az Ukrajna és Oroszország közötti határátkelőknél Harkiv és Luhanszk tartomány egyes határállomásain, ahol a megszálló orosz hadsereggel együttműködő ukrajnai állampolgárok a hadsereg elől menekülve minél hamarabb Oroszországba kívánnak távozni – tette közzé a Guardian egyes politikusok nyilatkozatai alapján.

A brit lap kiemelte, az ukrajnai vezetéstől származó információkat önkéntelenül is megerősítette a moszkvai propagandacsatornák reakciója, amely kiemelte, elárulták azokat akik az orosz katonai vezetésben bíztak Ukrajnában.

Szerhii Hajdaj, Luhanszk tartomány emigráns ukrán kormányzója az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott Telegram-csatornáján, „a parancsnokok hivatala, az ügyészek hivatala, a megszállók és gauleiterek mind menekülnek. (...) csomagolják a zsákmányt és a családjukat is”.

Hajdaj kiemelte, az elfoglalt területeken az ukrán zászlók mind a városházákon, főtereken maradtak, ami szerinte arra utal, az oroszokkal szimpatizálók „megértették a helyzetet” és nem tépkedik le azokat. Szerinte már nemcsak Harkivból de Luhanszkból is sokan Oroszország felé vették az irányt.

A hírre reagálva az moszkvai propagandisták is elismerték a jelenséget. A Guardian idézi egyiküket, aki Telegramra azt írta, „az emberek, akik bíztak bennünk, most a kijevi rezsim bosszújától menekülnek. Sehová sem mehetnek, pedig bíztak bennünk. Sátrakra, fűtésre, a rokonokkal kiépített találkozópontokra van szükségük, ételre, italra is, és egyszerűen segítségre és támogatásra.” 

Noha az egyes híradásokat idézi, a Guardian szerkesztősége kiemeli, független megerősítést a hírre nem tudott szerezni.

Az ukrán hadsereg péntek óta tartó, keleti villámoffenzívája teljes Harkiv tartomány visszafoglalta az oroszoktól, és immár a 2014-ben kiépített oroszpárti szeparatista bázist fenyegeti Luhanszkban.

(Kiemelt kép: Nő sétál a szétbombázott Harkiv egyik utcáján 2022. szeptember 13-án. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.