Konasenkov: tízezer ukrán pácélost lőttek ki az orosz erők

Az orosz altábornagy a legfrissebb hadijelentést ismertetve összegezte az elmúlt nap eseményeit, melyek során több száz ukrán katona vesztette életét.

2023. június 16., 15:33

Szerző:

Jelentős veszteségeket szenvedtek az ukrán erők, amikor az elmúlt nap folyamán sikertelen támadási kísérleteket hajtottak végre Donyeck körzetében és Donyeck megye déli részén – ezt állítja Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki szerint a dél-donyecki frontszakaszon az ukránok több mint 200 katonát és öt harckocsit, hét gyalogsági és öt páncélozott harcjárművet, a donyeckin pedig mintegy 215 katonát és egy lőszerraktárt veszítettek el.

Az érintkezési vonal mentén további mintegy 140 ukrán katona esett el – mondta azt altábornyagy, hangsúlyozva, hogy

az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint a háború kezdete óta megsemmisített ukrán páncélosok és páncélozott járművek száma már több mint tízezer.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi csapásokat. Péntekre virradóra három ukrán drón hajtott végre támadást a Herszon megyei Nova Kahovka kórháza ellen. Egy ember gránátsokkot kapott, hárman pedig könnyebben megsérültek. Az ablaküvegek 60-70 százaléka kitörött.

Az oroszországi Kurszk megyében ukrán dróntámadás következtében kétezer négyzetméteren kigyulladt a Bel-Pol elnevezésű lakástextilgyártó cég tollraktára. A tüzet eloltották, az incidensnek nem voltak sérültjei.

A Brjanszk megyei Szuzemkában a légvédelem lelőtt egy ukrán drónt, amely megpróbált csapást mérni egy rádióalkatrész-gyárra. A Belgorod megyei Popovkában négy önmegsemmisítő drón csapódott be, de a hivatalos tájékoztatás szerint nem voltak áldozatok.

(Kiemelt képünkön: A 10. „Edelweisz” hegyi rohamdandár ukrán katonái a Donyeck régióban található Bahmut közelében, 2023 júniusában. Anatolij Sztepanov / AFP)