Az ukrajnai háború okozta fellendülés ellenére súlyos gondokkal kűzdenek a fegyvergyártók

A közép-európai fegyvergyártók változatos módszerekkel toboroznak munkaerőt, hogy az ukrán frontra irányuló fegyverkeresletet ki tudják elégíteni.

2023. augusztus 2., 12:15

Szerző:

A lengyel és cseh fegyvergyártók Európa egyik legszűkebb munkaerőpiacával szembesülnek, ezért a cégek új munkaerő toborzására és képzésére irányuló programokat indítanak és kapacitást bővítenek, miután az ukrajnai háború miatt megugrott a kereslet a termékeik iránt – írja a Reuters cikke nyomán a portfolio.hu.

A közép-európai fegyveripar a berlini fal leomlása óta a leggyorsabb ütemben gyárt fegyvereket, lövedékeket és más katonai felszereléseket, a vállalatok elsősorban Ukrajnának szállítanak, illetve a védelmi kiadásokat növelő országok globális keresletét próbálják meg kielégíteni. A cseh lőszer- és tüzérségi lövedékeket gyártó STV Group például már megállapodást kötött arról, hogy a legnagyobb üzeméhez legközelebb eső városban (a Prágától mintegy 200 kilométerre délkeletre fekvő Polickában) építenek lakásokat az új alkalmazottak számára – mondta David Hac, a vállalat elnöke a Reutersnek.

A vállalat emellett a nyugdíjas dolgozóiknak ingyenes étkezést biztosít a menzán, hogy itt a volt dolgozók megoszthassák az aktív dolgozókkal a szovjet korszakbeli lőszerekkel kapcsolatos ismereteiket. A szovjet lőszereket kifejezetten az ukránoknak kezdték el újra gyártani.

Ez az informális eszmecsere kiváló és azonnali hatással van a termelési folyamatok hatékonyságára, különösen akkor, ha olyan termékek gyártását indítjuk újra, amelyek már hosszú ideje nem készültek – mondta Hac.

A lengyel állami tulajdonú PGZ – amely több tucat olyan vállalatot ellenőriz, amelyek fegyvereket, lőszereket, páncélozott szállítójárműveket és pilóta nélküli légi rendszereket gyárt – a közösségi médiában megjelenő hirdetésekkel célozza meg az iparágak széles skáláján dolgozó munkavállalókat, mondta a Reutersnek a csoport humán erőforrásért felelős vezetője, Artur Zaborek. A vállalat – amely több mint 18 000 embert foglalkoztat – jövőre egy olyan kampányt is tervez, amelynek célja, hogy a skandináv hajógyárakban dolgozó lengyeleket meggyőzze arról, hogy térjenek haza, és gyártsák a lengyel haditengerészet hajóit – mondta Zaborek.

„A geopolitikai helyzet e csoport számára a történelem legnagyobb fegyverkezési projektjeit eredményezte, ami azt jelenti, hogy a szakképzett munkaerő iránti kereslet drámaian megnőtt”

– mondta Zaborek.

(Kiemelt képünk: AK-47-es Kalasnyikov géppisztolyhoz való töltények. JONAS ROOSENS / BELGA MAG / Belga via AFP)