Orosz-ukrán háború: Balaklija felszabadult, de kétségbeesett

Balaklija lakói ujjongtak, amikor hirtelen száműzték az orosz katonákat a városukból. De az élet, mondják, még mindig nehéz, mert nincs áramuk, az épületeik lerombolva, aknák hevernek az utcákon, és az iskola is eltűnt. Kétségbeesett emberek próbálnak segélyhez jutni. 

2022. szeptember 14., 11:06

Szerző:

Kétségbeesett tömeg tolongott az ukrán segélyszállító teherautó körül egy olyan városban, amelyet alig néhány nappal korábban szabadítottak fel az orosz ellenőrzés alól – írja a Skynews.

Nincs áram, nincs iskola, a földeken taposóaknák

„Kérem, adjon egy segélycsomagot, fiam, csak egy sétapálcám van” – mondta egy apró, idős asszony, aki a jármű hátuljához szorult, miközben mások a feje fölött próbáltak segítségért kapkodni.

Balaklija lakói ujjongtak, hogy az orosz katonák hirtelen száműzték utcáikról. De azt mondták, hogy az élet még mindig nehéz, mert a városban nincs áram, sok épületet leromboltak, és a környező földeken taposóaknák hevernek.

Russia-Ukraine war

 

Egy férfi, arcát eltakarva, azt mondta, hogy a teheneket tartó farmja súlyosan megsérült az elmúlt közel hét háborús hónap során a bombázásokban. „A tehenek el tudtak kóborolni, de most megölik őket, mert rálépnek az aknákra” – mondta.

Balaklija volt az első kulcsfontosságú város, amelyet az ukránok visszafoglaltak a szeptember 6-án mindenféle fanfár nélkül indított villámgyors előrenyomulásuk során a keleti Harkiv régióban. Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese elmondta, hogy az ellentámadás máris visszaszerzett London tágabb, agglomerációs területének több mint kétszeresével megegyező nagyságú területet.

(Kiemelt fotónk illusztráció:  Az ukrán elnöki adminisztráció által 2022. szeptember 13-án készített és közzétett képen egy lerombolt épület látható a Harkiv megyei Izjumban. Fotó: STR / Ukrán Elnöki Adminisztráció / AFP)