Kijev melletti repteret foglaltak el az oroszok

Orosz szóvivő: az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire.

2022. február 25., 17:23

Szerző:

Orosz ejtőernyősök elfoglalták Hosztomel repülőterét Kijev elővárosában, majd a légideszant fő erejével egyesülve nyugat felől blokkolták az ukrán fővárost – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

Konasenkov azt mondta, hogy a reptér elfoglalásakor „megsemmisítettek több mint 200 nacionalistát Ukrajna különleges alakulataiból”. Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket. A szóvivő azt ígérte, hogy

az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire.

Ugyanakkor azzal vádolta meg az ukrán vezetést, hogy „terrorista módszereket alkalmaz” és hogy a lakosságot élő pajzsként akarja felhasználni. Azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők Grad rakéta-sorozatvetőt állítottak fel a kijevi Sevcsenko téren.

Ezt szerinte a Pentagon és a CIA sugalmazására tették, hogy lakott területre mért válaszcsapást provokáljanak ki.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg alegységei a harci cselekményekben döntően nem vesznek rész, kemény ellenállást csak az ukrán náci zászlóaljak tanúsítanak.

Elmondta, hogy az orosz erők körülvették Csernigovot. Közölte, hogy a két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság csapatai az orosz erők támogatásával folytatták az előrenyomulást, Luhanszkban 12, Donyeckben pedig 11 kilométert haladva a nacionalista zászlóaljak védelmi vonalába.  

Konasenov szerint a nacionalisták záróalakulatokként működnek az ukrán fegyveres erőknél, kiválogatva a megbízhatatlanokat és gátolva a visszavonulást.

„Oroszország különleges katonai művelete rövid időn belül helyreállítja a békét Ukrajnában, és elejét veszi nagyobb katonai konfliktusnak Európában”

– jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva. Mint mondta, Oroszország nem engedheti meg, hogy Ukrajna tőr legyen Washington kezében, és ezt szerinte csakis az ukrán állam demilitarizálása és nácitlanítása, valamint az ország semleges státusa mellett lehet elérni – közölte az MTI. 

Igor Konasenkov a CNN szerint úgy fogalmazott, hogy az orosz erők „sikeres partraszállási műveletet” hajtottak végre a Kijev külvárosában lévő Hosztomel repülőtér elfoglalására.

„Több mint 200 orosz helikopter vett részt a műveletben”

– áll a közleményben. 

(Kiemelt kép: Az orosz hadsereg katonai járművei a krími Armyanskban 2022. február 25-én. Fotó: STRINGER / AFP)