Orosz rakéta darabja csapódott be egy Moldovai faluban

Ukrajna fölött lelőtt orosz rakéta roncsdarabja zuhant le hétfőn egy az ukrán határhoz közeli észak-moldovai faluban – közölte a chisinaui belügyminisztérium. A Naslavcea nevű település több házának ablaka betört, sérültek azonban előzetes értesülések szerint nincsenek.

2022. október 31., 19:15

Szerző:

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz rakéta eredeti célja a nagyjából tíz kilóméterre található Novodnyisztrovszknál működő, a Dyeszter-folyón kialakított vízerőmű lett volna. Az ukrán légvédelem azonban repülés közben lelőtte a rakétát. A moldovai védelmi tárca megerősítette, hogy az orosz rakéta nem sértette meg Moldova légterét.

Egy hasonló légitámadás során október 10-én azonban három orosz rakéta is átrepült Moldova légterén. 

A mostani ügyel összefüggésben a moldovai külügyminisztériumba bekérették az orosz nagykövetet, és tudatták vele, hogy kiutasítják a chisinaui képviselet egyik diplomatáját. „A szomszédos országra mért rakétacsapások fokozzák a kockázatokat a biztonsági szférában, állampolgáraink pedig egyre jobban érzik a háború pusztító hatásait” – olvasható a tárca állásfoglalásában. A minisztérium egyben hangsúlyozta, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrára mért csapások egyre nagyobb veszélyt jelentenek Moldova energiabiztonságára.

Az orosz külügyminisztérium a fejleményre reagálva közölte, hogy Moszkva megfelelő választ fog adni diplomatája kiutasítására.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy fiú nézi a kommunális szolgálat munkatársait, akik egy kráter körül dolgoznak egy orosz rakétacsapás után a Donyecki területen lévő Kosztyantinivka városban 2022. július 16-án. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)