Orosz neonácikat vet be Putyin ellen Ukrajna

Orosz neonácikkal erősít az ukrán hírszerzés, aminek aminek a reguláris katonai alakulatok nem örülnek. 

2024. április 4., 10:26

Szerző:

Orosz neonáci által vezetett félkatonai szervezetet is szövetségesként lát a Putyin elleni harcban Ukrajna –  derül ki abból a portréból, amit a Politico készített az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) hírhedt vezetőjéről, Denisz Kapusztyinról. A férfi neve és az RDK onnan lehet ismerős, hogy az Oroszország Szabadsága Légióval (LSR) együtt ők hajtottak végre tavaly májusban több támadást is az ukrán határ túloldalán, az oroszországi Belgorod, Kurszk és Brjanszk területén. A milíciák az ukrán hadsereg reguláris egységeiként vesznek részt a harcokban, orosz területen azonban már nem köti őket szorosan az ukrán irányítás – írja az Euronews.

Az alakulatot az orosz neonáci, Denisz Kapusztyin alapította és vezeti

Kapusztyin a háború előtt huzamosabb ideig élt Németországban, és aktív résztvevője volt a szélsőjobboldali/neonáci körökben népszerű európai vegyes harcművészeti szcénának (akik tavaly Magyarországon is szerveztek találkozót). Kapusztyin egyéb elfoglaltságai mellett egy ruházati céggel is foglalkozik, amely a fehér felsőbbrendűséget hirdető nacionalista vásárlóközönséget szolgálja ki – írja a Neokohn. 

Kapusztyinék nyíltan kampányolnak az egynemzetiségű orosz államért (jelenleg Oroszország többnemzetiségű állam, amely több mint 190 különböző etnikai csoportnak ad otthont). Kapusztyin magát „az etnikai oroszok Oroszországáért küzdő nacionalistának” nevezi, de visszautasítja, hogy neonáci lenne vagy hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdetné. Európa egyik legbefolyásosabb neonáci aktivistaként tartják számon Denisz Kapusztyint, aki 2022-ben költözött Ukrajnába, ezután alapította meg saját csapatát, az Orosz Önkéntes Hadtestet (RVC). 

Nem Kaszputyin és az RVC egyébként az egyetlen orosz gyökerű fegyveres csoport, amely ukrán oldalon harcol.  A Szabadságot Oroszországnak Légió, valamint a Szibériai zászlóalj is oroszokból áll, ám átálltak Ukrajnához. A Politico cikkében kitért arra is, hogy ezeknek a fegyveres milíciáknak a státusa igen homályos. Alekszej Baranovszkij, a Szabadságot Oroszországnak Légió tagja nemrégiben úgy fogalmazott, amikor Ukrajna területén vagyunk, az ukrán hadsereg katonái vagyunk, akik a jogokat és a kötelességeket tekintve egyenlőek Ukrajna összes többi katonájával. „Amikor Oroszország területére megyünk, már nem ukrán katonák vagyunk, hanem orosz állampolgárok, akik fegyvert ragadtak” – fogalmazott a lapnak. 

Az ukrán reguláris hadseregben azonban többen rossz szemmel nézik a szélsőjobboldali milíciák (különösen az RDK) és az ukrán katonai hírszerzés (HUR) közötti kapcsolatot, mivel úgy látják, ez csak propaganda lehetőséget kínál az oroszoknak.

(Kiemelt képünkön: Oroszország Szabadsága Légió. Fotó: Wikipédia)